Jeugd

FNV: Jeugdbeschermers voeren druk op en stoppen met rechtbankbezoek

Array

Jeugdbeschermers uit heel Nederland zijn vanaf maandag 19 december niet langer fysiek aanwezig tijdens zittingen op de rechtbank. Dit is de volgende stap in een reeks van acties, waarbij jeugdbeschermers in toenemende mate werkzaamheden schrappen. Eerder al werden de bereikbaarheidsdiensten afgeschaft, werkbezoeken tot het minimum beperkt en overleggen met de overheid afgezegd.

FNV Jeugdzorg eist dat er een noodplan voor de jeugdbescherming komt waarin acuut de torenhoge werkdruk in de sector wordt aangepakt. Die werkdruk leidt nu tot ellenlange wachtlijsten, onverantwoord hoge caseloads en soms tot levensgevaarlijke situaties waarbij jongeren en gezinnen niet de hulp krijgen die nodig is. FNV Jeugdzorg spreekt daarom van Code Zwart.

Sector op omvallen


Maaike van der Aar, bestuurder FNV Jeugdzorg: ‘Zolang er in Den Haag wordt weggekeken voor de enorme problemen bij de jeugdbescherming, gaan wij door met actievoeren. Dat is vervelend voor iedereen die betrokken is bij deze sector, ook voor jongeren en gezinnen, maar we kunnen niet anders. Professionals vallen om of vertrekken vanwege de onwerkbare caseload. De hele sector staat op omvallen. Als we nu niet zelf ingrijpen dan kan er straks helemaal niemand meer geholpen worden. Zolang de minister niets doet, zijn we genoodzaakt het zelf te doen.’

Werkdruk omlaag


Het schrappen van rechtbankbezoeken moet helpen om de werkdruk verder omlaag te krijgen. Uit een inventarisatie van de FNV blijkt dat jeugdbeschermers gemiddeld twee keer meer gezinnen bijstaan dan maximaal mogelijk is om het werk op een veilige manier te kunnen uitvoeren. FNV eist daarom dat er een landelijke caseloadnorm komt die voldoet aan de norm voor verantwoord werken en dat er extra geld komt voor het aannemen van meer personeel.

Actie


De actie loopt in ieder geval tot en met 23 januari. Dan wordt opnieuw bekeken of er reden is om af te schalen of dat er juist extra maatregelen worden toegevoegd.

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen