Robotmaatjes veroveren catwalk

Studenten Summa Fashion maken zorgrobots ‘menselijker’

Studenten van Summa Fashion, de mode-opleidingen van het Summa College in Eindhoven, hebben zorgrobots in modieuze kleding gestoken. Met mooie outfits zouden ze dementerenden, mensen met een beperking en andere gebruikers meer aan moeten spreken. De robotmaatjes verschijnen op donderdag 22 december in hippe outfits op de catwalk bij Summa Zorg.

Innovatie in de zorg staat niet stil, het inzetten van zorgrobots gebeurt  steeds vaker. Een belangrijke succesfactor in het gebruik is het opwekken van empathie bij de doelgroep. “Uit onderzoek moet blijken of een robotmaatje met kleding voor meer inlevingsvermogen bij de patiënt zorgt”, zegt Mathijs Driessen, projectleider Samen Slim Zorgen bij Summa Zorg.

Verschillende doelgroepen


Binnen het Summa College is het gebruikelijk dat verschillende scholen samenwerken. Dat is ook bij deze zogeheten zorgmaatjes het geval. Mathijs Driessen zocht vanuit zijn rol contact met Ageeth Beumer, docent bij Summa Fashion. Dit resulteerde in reeks outfits van Summa Fashion voor de zorgrobots.

De kleding die is door de Fashionstudenten ontworpen voor verschillende doelgroepen. Zo kleedden de studenten robots aan voor in de jeugdzorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, zorg in het ziekenhuis en fysiotherapie. Tijdens de presentatie op 22 december geven studenten een toelichting op de verschillen in kleding per doelgroep.

Leerzaam voor de student


Het was volgens Beumer een leuk maar bovenal leerzaam project voor de fashionstudenten. “Ze moesten tijdens het proces rekening houden met allerlei praktische beperkingen. Neem bijvoorbeeld de bewegingsvrijheid van de robot of de plaats van de accu, microfoon en camera”, vertelt ze. “Het mooie is dat de kleding ook daadwerkelijk in productie kan voor een grotere en bredere collectie”, vervolgt ze. Uit oogpunt van duurzaamheid is er gerecycled materiaal gebruikt bij het maken van de kleding.

Ook de studenten van de zorgopleidingen plukken de vruchten van dit project. Summa Zorg beschikt over een tiental robotmaatjes. Ze worden met enige regelmaat gebruikt tijdens stage of werk (als ze een BBL-opleiding volgen). “In de nabije toekomst nemen de studenten de aangeklede robots mee naar hun stages. Op deze manier kunnen ze nog beter inspelen op de zorgvraag die er ligt en wordt de zorg dus persoonlijker”, aldus Driessen. Hij ziet de eerste kledinglijn als startpunt en hoopt in de toekomst op uitbreiding.

Modeshow


De presentatie van de kleding is donderdag 22 december van 13.30 tot 15.00 uur in het Experience Lab van Summa Zorg, Willem de Rijkelaan 3 In Eindhoven. De robotmaatjes zullen in verschillende outfits over een catwalk paraderen.

Bron: Summa College

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen