Katrien Luijkx benoemd tot hoogleraar ‘Mensgerichte ouderenzorg en maatschappelijke impact’

Tilburg University heeft prof. dr. Katrien Luijkx benoemd tot hoogleraar ‘Mensgerichte ouderenzorg en maatschappelijke impact’. Met haar leerstoel zal prof. dr. Luijkx bijdragen aan de transitie van de ouderenzorg en verdere ontwikkeling van de vierde generatie universiteit, waarin innovatie via co-creatie met diverse belanghebbenden tot stand wordt gebracht. 

“Om de transitie van de ouderenzorg in goede banen te leiden, is het belangrijk om uit te gaan van mensgerichte ouderenzorg en het perspectief van ouderen zelf goed te kennen. Als we samen met ouderen en hun naasten bepalen wat er mogelijk en nodig is, is de transitie een fantastische kans voor ouderen om de regie over hun leven te behouden. Kennis vanuit mijn nieuwe leerstoel gaat daarbij helpen.”, aldus prof. dr. Luijkx.

Volgens veel ouderen, wetenschappers, zorgorganisaties en beleidsmakers is de ouderenzorg idealiter mensgericht. Dat is het geval wanneer mensen als uniek individu worden gezien en het leven kunnen blijven leiden dat bij hen past, ondanks dat zij zorg of ondersteuning nodig hebben. Door onderwerpen te bestuderen die belangrijk zijn in het dagelijks leven van ouderen die langdurige zorg ontvangen en daarbij het perspectief van ouderen zelf centraal te stellen, draagt deze leerstoel bij aan de kennisbasis over mensgerichte zorg. Dit doet Luijkx in co-creatie tussen wetenschappers, ouderen, zorgprofessionals en docenten. Deze kennis stimuleert en faciliteert zorgprofessionals om op een mensgerichte manier zorg te verlenen, waardoor zij directe maatschappelijke impact heeft. 

“Co-creatie verhoogt de kans op gebruik van kennis in de praktijk. Het is daarom essentieel in het realiseren van maatschappelijke impact. Binnen mijn leerstoel doen we dit om tot betere resultaten te komen. We bestuderen co-creatie om ervan te leren en het te verbeteren.” 

Katrien Luijkx bestudeert naast mensgerichte ouderenzorg ook het proces van maatschappelijke impact. Dit proces loopt van het ontdekken van relevante onderzoeksvragen tot en met het duurzame gebruik van ontwikkelde kennis gericht op verbetering van de zorg. Dit draagt bij aan de kennisbasis over maatschappelijke impact, zowel voor de ouderenzorg als voor andere domeinen. Daarnaast leren we van deze kennis om het realiseren van maatschappelijke impact te verbeteren. Dit draagt bij aan de verdere ontwikkeling van de vierde generatie universiteit, waarin in co-creatie met diverse belanghebbenden centraal staat en waarin de universiteit verder gaat dan het beschikbaar maken van kennis voor de praktijk.

Katrien Luijkx

Na haar opleiding Algemene Sociale Wetenschappen in Utrecht, is Luijkx gepromoveerd aan Wageningen Universiteit op sociaal wetenschappelijk onderzoek naar zorg voor ouderen. Na enkele jaren als onderzoeker bij achtereenvolgens het Centrum voor Onderzoek en Statistiek en het IVA gewerkt te hebben, werd zij in 2005 coördinator van de Academische Werkplaats Ouderen. Deze Academische Werkplaats, die toen nog Chronische Zorg heette is gevestigd binnen het departement Tranzo van de Tilburg School of Social and Behavioral Scienes. Sinds 2013 is zij bijzonder hoogleraar Ouderenzorg en programmaleider van de Academische Werkplaats. Daarnaast is zij lid van de Raad van Toezicht van Vitalis.

Bron: Universiteit Tilburg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen