Weinig blessures bij mensen met een lage sociaaleconomische status’

Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat volwassenen (26-79 jaar) met een lage sociaaleconomische status (SES) minder vaak voldoen aan de beweegrichtlijnen dan mensen met een hoge SES. Ook sporten ze minder. En de verschillen worden groter. Mensen met een lage SES komen ook minder vaak in de blessurestatistieken voor. Dat moet zo blijven.

Uiteraard is dit geen oproep om mensen met een lage SES niet aan het sporten te krijgen. Uit promotieonderzoek van sporteconoom Willem de Boer op het thema ‘Sport als medicijn voor gezondheid en gezondheidsverschillen’ komt naar voren dat sportdeelname positief gerelateerd is aan lagere risico’s op vroege sterfte, diabetes type 2 en obesitas ten opzichte van niet deelnemen aan sport. Het zou dan ook aan te raden zijn om onder de lage SES-groep niet het bewegen an sich, maar sportdeelname te vergroten om gezondheidswinst te bevorderen.

Mensen met een lage SES moeten eerst gaan sporten voordat zijn blessures op kunnen lopen, én voordat aan sportblessurepreventie gedaan kan worden. Als de focus op sportstimulering ligt kan wel tegelijkertijd het voorkomen van blessures worden meegenomen. En op die combinatie, de zogenoemde verantwoorde sportstimulering, moet wat ons betreft de focus liggen. Voorkomen van blessures is tenslotte beter dan genezen.

Bron: Ellen Kemler, senior onderzoeker/projectleider, VeiligheidNL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen