Onderzoek naar diabetes en hart- en vaatziekten

Array

Relatie tussen de consumptie van vruchtensuiker en het ontstaan van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verder ontrafeld

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben een verband gevonden tussen de verwerking van vruchtensuiker in het lichaam en het ontstaan van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Deze bevindingen ondersteunen maatregelen om de consumptie van vruchtensuiker te verminderen.

Momenteel hebben meer dan één miljoen Nederlanders diabetes type 2, ook wel suikerziekte genoemd. Diabetes heeft een enorme impact op de kwaliteit van leven van mensen. Zeker de helft van hen krijgt complicaties zoals hart- en vaatziekten, schade aan het zenuwstelsel, maar ook aan ogen, nieren en voeten. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben het verband tussen vruchtensuiker, één van de belangrijkste toegevoegde suikers, en diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verder onderzocht. Ze bestudeerden mensen die door een erfelijke aanleg vruchtensuiker minder goed kunnen verwerken. Ze breken vruchtensuiker minder goed af en plassen een deel ervan uit. Deze mensen bleken minder kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten te hebben.

Erfelijke aanleg


Hoofdonderzoeker professor Martijn Brouwers en zijn team onderzochten bij meer dan één miljoen mensen de effecten van een verminderde verwerking van vruchtensuiker in het lichaam. ‘Door mensen te bestuderen die vanwege een erfelijke aanleg vruchtensuiker minder goed kunnen verwerken in het lichaam, kunnen we heel specifiek kijken naar de rol die vruchtensuiker gedurende het gehele leven heeft gespeeld in het ontstaan van ziekten’. Brouwers vond dat mensen met zo’n erfelijke aanleg niet alleen minder vetstapeling in hun lever en een lagere bloeddruk hadden, ze hadden ook een lager risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Oorzakelijk verband


Brouwers legt uit: ‘eerder epidemiologisch onderzoek liet al een verband zien tussen de consumptie van toegevoegde suikers en het ontstaan van type 2 diabetes en hart- en vaatziekten. Zo’n verband betekent echter nog niet automatisch dat er sprake is van een oorzaak-gevolg relatie. Mensen die veel vruchtensuiker uit bijvoorbeeld frisdranken nuttigen kunnen ook andere ongezonde leefgewoonten hebben die leiden tot diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Door mensen een dieet te laten volgen kan meer inzicht verkregen worden in de daadwerkelijke rol van vruchtensuiker. We vonden afgelopen jaar dat mensen minder vetstapeling in hun lever en een lagere bloeddruk hadden na het volgen van een dieet zonder vruchtensuiker. Helaas was dat onderzoek te kleinschalig en te kortdurend om een uitspraak te doen over het ontstaan van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten’.

Supermarkten


Deze resultaten ondersteunen wel de maatregelen om de consumptie van vruchtensuiker te verminderen. Eén bewezen effectief middel is de invoering van een zogenoemde suikertaks op suikerhoudende dranken. Brouwers vindt dat ook supermarkten hun verantwoordelijkheid zouden moeten nemen: ‘Recent onderzoek door de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie laat zien dat ongezonde voeding nog altijd een prominente plek heeft in supermarkten, zowel in de inrichting als in de aanbiedingen. Als supermarkten een gezonder aanbod hebben, zal dat bijdragen aan een gezondere bevolking’.

De onderzoeksbevindingen zijn recentelijk gepubliceerd in de wetenschappelijke tijdschriften American Journal of Clinical Nutrition, Clinical Nutrition en Diabetes Care https://diabetesjournals.org/care/article/46/4/e97/148308/Comment-on-Lee-et-al-Relation-of-Change-or.

Het onderzoek is gesteund door de Hartstichting en het Diabetes Fonds.

Het onderzoeksrapport van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie kan gevonden worden op http://gezondegeneratie.nl/reactie-avgg-op-resultaten-superlijst-gezondheid-2022.

Bron: Maastricht Universitair Medisch Centrum+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen