Vakgroep Klinische Fysica en Informatica (KF&I) Onderaan: Klinisch informatici René Verhaart (links) en Sade Faneyte (midden)

Maasstad Ziekenhuis eerste ziekenhuis waar klinisch informatici toetreden tot medische staf

Array

Klinisch informatici zijn een belangrijke schakel tussen zorg en ICT. Ze zorgen ervoor dat het ziekenhuis voldoet aan wet- en regelgeving die geldt voor het aanbieden van digitale zorgtechnologie. Daarnaast verbeteren ze de digitale informatievoorziening en zorgtechnologie binnen de patiëntenzorg.

De toetreding van Verhaart en Faneyte versterkt de samenwerking met de medisch specialisten. Dat is nodig om de technologie naadloos te integreren in de praktijk en verdere digitalisering van de zorg te realiseren.



Samenwerking medische staf


De medische staf bestaat in de basis uit medisch specialisten van verschillende vakgroepen en heeft een belangrijke stem bij het bepalen van het beleid over de medische zorg en de organisatie.

Door de klinisch informatici onderdeel te maken van de medische staf kunnen zij direct inspelen op de behoeftes die er zijn bij de vakgroepen en meedenken over de zorg die het ziekenhuis fysiek en digitaal levert.

Faneyte:“ Als klinisch informatici kunnen we waarde toevoegen aan de medische staf. Door onze krachten te bundelen maken we samen de digitale zorg beter, doelmatiger, efficiënter en veiliger.”

Innovatieve projecten binnen het Maasstad Ziekenhuis waarbij de klinisch informatici al nauw betrokken zijn, zijn bijvoorbeeld de introductie van AI-software die ic-artsen ondersteunt in hun beslissing om patiënten op het juiste moment over te plaatsen naar een verpleegafdeling binnen het ziekenhuis. Ook werken zij aan de introductie van innovaties zoals monitoring van patiënten in en buiten het ziekenhuis met slimme sensoren via een mobiele applicatie (bijv. de slimme pleister).



Groeiende zorgvraag


Net als vele andere zorginstellingen, staat ook het Maasstad Ziekenhuis voor de uitdaging om de toekomstige groei in zorgvraag op te vangen. Het ziekenhuis zet digitale zorgtechnologie steeds meer in om de kwalitatief goede zorg toegankelijk te houden voor patiënten.

Sander Dekker, bestuurder Maasstad Ziekenhuis: “De digitalisering van de zorg betekent een nieuwe manier van werken en brengt veranderingen met zich mee binnen de organisatie. Daar heb je zorgprofessionals voor nodig met de juiste kennis van ICT en processen. René en Sade zijn een waardevolle aanvulling voor onze medische staf.”

Bron: Het Maasstad Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen