Peiling onder allergiepatiënten over toenemende klachten

‘Gemeenten moeten groenvoorziening allergievriendelijk maken’

65,9% van de aan een peiling deelnemende allergiepatiënten in ons land wil dat gemeenten hun groenvoorziening allergievriendelijk maken. 30% wil dat hiervoor regelgeving moet komen vanuit de overheid. Als de groenvoorzieners van gemeenten rekening houden met welke bomen, struiken en planten minder belastend zijn, kunnen allergie patiënten veiliger buiten wandelen en fietsen.

Dat blijkt uit een peiling van het farmaceutische bedrijf ALK dat gespecialiseerd is in het behandelen van luchtwegallergieën. De peiling werd uitgevoerd door de Nationale Allergie Monitor (NAM) onder allergiepatiënten. Samen met de NAM streeft ALK naar een betere kwaliteit van leven voor mensen met allergie.

Het onderzoek wordt op 9 juni bekend gemaakt tijdens het 100-jarige bestaan van ALK. Naast het leveren van geneesmiddelen en behandelingen zoekt ALK ook naar andere manieren om het allergieleed binnen de perken te houden. Zoals bijvoorbeeld met advies over de groenvoorziening.

4 miljoen Nederlanders allergisch

‘Momenteel kampen zo’n 4 miljoen Nederlanders met een allergie voor pollen en huisstofmijt. Dat aantal loopt de komende jaren naar verwachting verder op, mede door onze Westerse levensstijl’, stelt Marbel Schreuder, algemeen directeur van ALK Nederland.

‘De samenleving zal zich daarom moeten aanpassen aan leven met allergie. Als farmaceutisch bedrijf willen we dat niet alleen met geneesmiddelen doen. We nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en bestuderen ook andere mogelijkheden hoe het allergieleed kan worden verzacht.’ 36,5% van de ondervraagde patiënten fiets of loopt weleens om, om zo allergie onvriendelijk groen te vermijden.

Hoveniers

Schreuder: ‘Daarom zou het goed zijn als de groenvoorzieners van gemeenten het voortouw nemen om het openbare groen voor iedereen leefbaar te maken. Liever geen berken en hazelaars, maar iepen en populieren. Ook maakt het verschil hoe je met onderhoud en het op de juiste manier planten van bomen en struiken zoveel mogelijk luchtdoorstroming kunt bereiken om te voorkomen dat er veel pollen in de lucht komen. Zo vindt 47,1% van de gevraagde patiënten dat gemeenten vaker het gras zouden moeten maaien om preventief bloempluimen met pollen te voorkomen.’

‘We hebben ook een peiling gehouden onder ruim 100 grotere hoveniers en groenvoorzieners naar de bereidheid om mee te werken aan een allergievriendelijke groenvoorziening. De response was met vijf reacties miniem. Het merendeel geeft aan helemaal niets te voelen voor allergievriendelijk groenbeleid. Dus het lijkt me dat er voldoende ruimte is om hierover goede gesprekken te houden met overheden.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen