Niet gecategoriseerd

Bewegen mag niet ontbreken in preventie en aanpak obesitas bij kinderen

Array

Medicijnen ter behandeling van obesitas worden voor volwassenen vergoed, voor kinderen daarentegen niet. Volgens de richtlijn van kinderartsen moet ernstig overgewicht eerst worden teruggedrongen door een gezonde leefstijl. Pas wanneer dit niet lukt, is medicatie een tweede stap in de behandeling.

Een alarmerend hoog aantal Nederlandse kinderen is te zwaar. In 2023 had 12,7 procent van de kinderen (4 t/m 17 jaar) overgewicht, waarvan 8,6 procent matig overgewicht en 4,1 procent ernstig overgewicht, ook wel obesitas. Overgewicht en obesitas aanpakken bij kinderen blijkt echter verre van eenvoudig. Bewegen mag niet ontbreken in zowel de preventie als aanpak van overgewicht en obesitas.

Overgewicht en obesitas hebben vaak meerdere oorzaken. Daarom is een integrale aanpak belangrijk. Focussen op één aspect, zoals ‘minder eten’, is geen passende oplossing. Juist een integrale aanpak, zoals in de aanpak ‘Kind naar Gezonder Gewicht’ van Jongeren op gezond gewicht (JOGG), is kansrijker. Een stabiel gewicht ontstaat door een gezonde leefstijl, waarbij voeding, slaap, beweging en ontspanning een rol spelen.

De nieuwe richtlijn ‘Overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen’ bevat een beweegadvies en adviseert een beweeginterventie op te nemen in een aanpak. Bewegen levert namelijk een sterke bijdrage aan het bereiken van fysieke en mentale gezondheidsdoelen die helpen overgewicht en obesitas aan te pakken. Zo kan bewegen helpen de energiebalans en daarmee het lichaamsvet gunstig te beïnvloeden. Ook kan bewegen de algemene fitheid verbeteren door onder meer versterkte spieren, botten en gewrichten en een verbeterde bloedsuikerspiegel.

Kortom, bewegen is essentieel bij zowel de preventie als de behandeling van overgewicht en obesitas bij kinderen. Bewegen kan zowel helpen bij gewichtsverlies als bij het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid.

Maureen Ros, Kenniscentrum Sport & Bewegen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.