Research nuttig voor iedereen

Array

Onderzoek van het Erasmus MC is belangrijk voor de maatschappij. Zoals DNA-research waarmee het uiterlijk van een dader steeds beter te voorspellen is bij een misdrijf.

Uitleg geven
Met de uitgave Profiel geeft het Erasmus MC uitleg over de maatschappelijke waarde van medisch wetenschappelijk onderzoek. Deze onderzoeken leidden bijvoorbeeld tot een virtuele dokter voor diabetici en een bestralingscentrum in Suriname.

Virtuele dokter
Patienten met suikerziekte die nu nog driemaandelijks een arts of verpleegkundige bezoeken, kunnen binnenkort naar het diabetesstation. Deze virtuele dokter doet alle onderzoeken en geeft zelfs adviezen. Ontwerper prof. Eric Sijbrands: “Met één apparaat kunnen we 4.000 patienten in de gaten houden. Die zijn zonder uitzondering enthousiast. Ze willen niet meer ouderwets op controle bij de dokter.”

Bestraling in Suriname
“Het is toch een ethische plicht om iedereen basale zorg te geven? Overal!” zegt prof. Peter Levendag, hoofd van afdeling Radiotherapie. In Paramaribo staat er nu mede dankzij het Erasmus MC een Radiotherapeutisch Centrum. Mensen in Suriname met kanker hoeven hierdoor niet meer naar Colombia af te reizen voor hun behandeling.

Zoek de dader
Dankzij nieuw onderzoek geven DNA-sporen steeds meer kenmerken over de dader prijs: “Over de oog- en haarkleur en geografische afkomst kunnen we met grote zekerheid iets zeggen”, vertelt prof. Manfred Kayser, hoofd Forensische Moleculaire Biologie. “Met deze informatie kunnen rechercheurs gerichter op zoek naar daders van misdrijven.”

Bron: Erasmus MC

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen