Zonnebrand-tips! ‘Ook onder een parasol kun je verbranden’

Array

Kan zonnebrand bederven? Waarom is factor dertig beter dan factor acht? En kun je verbranden in de schaduw? Zonaanbidders en vakantiegangers opgelet: zeven belangrijke vragen over zon, verbranden en zonnebrandcrème.

Waar moet ik op letten als ik zonnebrand koop?
“Het allerbelangrijkste is dat je zorgt voor een product dat beschermt tegen zowel UV-A als UV-B. Dit staat duidelijk op de verpakking. Zie je het niet staan, of maar één van deze lettercombinaties, zoek dan een middel van een ander merk. De straling UV-B is van oudsher de reden om te smeren. Dit is de straling die zorgt voor zonverbranding. De laatste jaren zijn we ons echter ook steeds bewuster geworden van het gevaar van UV-A-straling. Deze zorgt voor het sneller oud worden van de huid en kan zelfs huidkanker veroorzaken.”

Wat is het verschil tussen factor 8 en factor 30?
“Het makkelijke antwoord hierop is: het duurt 3,5 keer zo lang voordat je verbrandt als je factor 30 smeert. De factor, ook wel Sun Protection Factor (SPF) genaamd, geeft aan hoeveel maal langer het duurt voordat je verbrandt door UVB-stralen. Dit wordt bekeken ten opzichte van hoe snel je verbrandt zonder gebruik van dit middel. Ik zal het even uitleggen met een voorbeeld: Een gemiddelde Nederlander met een lichte huid zou bijvoorbeeld na 30 minuten zon verbranden als hij niet smeert. Met een factor 8 kan hij dan 8x langer in de zon, dus vier uur. Met factor 30, dertig keer langer (vijftien uur). Let wel, dit gaat alleen op als je ook continue ingesmeerd bent. Dus de belangrijkste tip is: gebruik minimaal factor dertig en smeer je iedere twee uur opnieuw in, alleen dan blijft de bescherming constant.”

Ik zit altijd onder een parasol, dus in de schaduw. Hoef ik me dan niet in te smeren?
“Jawel, ook onder een parasol kun je verbranden. Ten eerste is de kans groot dat je onder een parasol veel indirecte straling meepakt (de aarde weerkaatst een deel van de stralen in een andere richting). En daarnaast zijn de meeste parasols niet gemaakt van UV-werend materiaal. Op die manier pak je ook nog een deel van de directe zonnestralen mee. Dus zelfs als je lekker uit zon denkt te zitten, moet je toch goed smeren.”

Kan zonnebrand bederven?
“Jazeker, zonnebrand heeft een houdbaarheidsdatum. Die staat vaak, maar niet altijd, vermeld op de verpakking. Ongeopend is het ongeveer 2,5 jaar houdbaar, een geopende fles zonnebrand blijft een jaar goed. Dus die zonnebrand van vorig jaar kan deze zomer nog mee op vakantie, maar daarna kun je het beter weggooien.”

Hoe schadelijk is het als mijn kind verbrandt door de zon?
“Het kan heel erg schadelijk zijn. Uit onderzoek is gebleken dat vooral zonverbranding op kinderleeftijd een hogere kans geeft op het ontwikkelen van een melanoom later in het leven. Een melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker. Ook op onze poli in het Catharina Ziekenhuis zie ik patiënten die vroeger vaak verbrand zijn en nu een melanoom hebben. Het dus zeer belangrijk om je kinderen goed in te smeren.”

Als ik zonnebrandcrème smeer, ben ik dan honderd procent beschermd?
“Nee, helaas niet. Smeren is goed en belangrijk, maar geeft geen volledige bescherming. Dus naast smeren is het ook verstandig om aanvullende maatregelen te nemen, zoals het dragen/gebruiken van een hoed of pet, UV-werende kleding en een UV-werende parasol.”

Kan ik dan maar beter helemaal uit de zon blijven?
“Nee, hoor. De zon heeft ook aantoonbaar goede effecten.  Je wordt er blij van, het levert vitamine D en er zijn aandoeningen beschreven waarbij de zon een gunstig effect heeft op het lichaam en de genezing. Dus geniet van de zon, maar ga er wel slim en verstandig mee om.”

Bron: Catharina Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen