Hartritmestoornis beter op te sporen met sensorvest

Vest met 252 elektroden brengt hartritmestoornis in 3D beeld, voorafgaand aan ingreep

Patiënten met hartritmestoornissen kunnen trefzekerder en sneller worden behandeld als vóór de ingreep de ritmestoornis goed in beeld is gebracht. Dat kan door middel van een sensorvest dat 252 elektroden bevat, waarmee de cardioloog van tevoren een goed beeld van het te behandelen gebied krijgt. Hij hoeft hij dan niet pas tijdens de ingreep te zoeken naar de ritmestoornis. Erasmus MC is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat het zogenaamde CardioInsight vest in gebruik heeft genomen.

In Erasmus MC is vorige week de derde patiënt gediagnosticeerd met een hartritmestoornis met behulp van een nieuwe methode. Hierbij draagt de patiënt een sensorvest dat in verbinding staat met een systeem dat onregelmatige hartritmes met behulp van een 3D-kaartsysteem in kaart brengt. 252 elektroden registreren buiten het lichaam de bewegingen die het hart maakt. Een normaal hartfilmpje maakt gebruik van 12 elektroden. Voor de patiënt is het minder belastend dan de gebruikelijke methode waarbij via een slagader een katheter in of rond het hart wordt geplaatst om een stoornis op te sporen.

Sensorvest

Het systeem kan worden gebruikt om een breed scala aan onregelmatige hartritmen in de bovenste en onderste kamers van het hart in kaart te brengen, en biedt 3D-kaarten van het hart. Het sensorvest dat de patiënt aan krijgt, koppelt elektrische gegevens van het lichaamsoppervlak met de anatomie van het hart-torso. De technologie verzamelt ECG-signalen van de borst, en combineert het met gegevens uit een CT-scan van het hart. De 3D kaarten die daarvan worden gemaakt, brengen de hartritmes gedetailleerd in beeld.

Dr. Tamas Szili-Torok, cardioloog en elektrofysioloog in het Erasmus MC, is enthousiast over de nieuwe methode. Szili-Torok: “Nu kunnen we voorafgaand aan de ingreep, bijvoorbeeld een ablatie, echt goed zien waar de ritmestoornis zit. We konden 30 tot 40% sneller werken. Dat is veel minder belastend voor de patiënt.”

Zie de video van Erasmus MC op Youtube. https://youtu.be/0T53gU86a2Y

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen