Pensioen van dr. Marianne Koolen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in zicht

Array

Dit jaar is Marianne Koolen ruim 40 jaar arts. In eerste instantie wilde ze kinderarts worden. Maar later bleek interne geneeskunde veel beter bij haar te passen. Daarom solliciteerde ze in 1971 naar een opleidingsplaats in het toenmalige Groot Ziekengasthuis. Ze kon er gelijk aan de slag. Binnenkort gaat zij met pensioen en blikt terug op haar loopbaan.

Na haar artsexamen werkte Marianne Koolen een tijdje als arts-assistent op verschillende afdelingen van een ziekenhuis in Delft. In december 1971 startte Koolen de opleiding tot internist. Koolen: “In die tijd leerden we het vak nog vrijwel volledig uit de praktijk. Want er waren nog geen afspraken voor een gecombineerde opleiding met een academisch ziekenhuis.”

Theoretische verdieping
“Na vijf jaar was ik internist, maar wilde meer theoretische verdieping”, vervolgt Koolen. “Daarom ging ik in 1977 naar de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daar werkte ik een paar jaar op de afdeling Nierziekten.” De jaren daarna werd Koolen chef van de transplantatieafdeling in het Academisch Ziekenhuis in Leiden. Koolen: “In die tijd was dat hét centrum voor nefrologie. In Nederland richt dat centrum zich op nierziekten. Ik promoveerde er op een onderzoek naar de zoutgevoeligheid van de bloeddruk bij patienten met hypertensie.”

Inspiratie
Tijdens haar opleiding in het GZG kwam Koolen in aanraking met dokter Van Liebergen. “Hij was enorm vakkundig en dat gaf mij veel inspiratie. Hij was een perfectionist en hield systematisch meetresultaten van zijn patienten bij. Als geen ander stelde hij de patient centraal. Net als ik deed hij patientgebonden onderzoek en publiceerde klinische observaties van bijzondere gevallen. Ik leerde veel van hem.” In 1985 ging Koolen weer als internist-nefroloog in het toenmalige GZG werken. Dit is een interessant en leuk ziekenhuis, met veel opleidingsmogelijkheden en een hoge kwaliteit van zorg.” Samen met twee andere collega’s was Koolen waarnemend opleider. “Ik stimuleerde arts-assistenten altijd onderzoek te doen.

Dat deden we aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Dat is uitermate nuttig, want mijns inziens is onderzoek essentieel voor de ontwikkeling van de zorg.”

Samenwerken
Koolen vond het altijd leuk om met kundige collega’s samen te werken. Koolen: “Er heerste altijd een goede sfeer binnen onze maatschap. Dat was uitermate prettig. In ’71 startte ik in de toenmalige nieuwbouw aan de Zuid-Willemsvaart. Nu maak ik de verhuizing naar het nieuwe ziekenhuis nog nét mee. Dan is de cirkel weer rond.” Ook na haar pensioen heeft Koolen de nodige plannen. “Ik heb nu echt tijd voor mijn hobby’s zoals fotografie, de Franse taal en veel reizen en nog heel veel meer.”

Receptie
Op donderdag 12 mei a.s. neemt dr. Marianne Koolen afscheid met een receptie van 17.00-18.30 uur in het auditorium van het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis, waar ook haar patienten van harte welkom zijn.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen