Reanimeren, praten met vreemden en over je geslachtsdeel

Radboudonderzoekers reanimeren, praten met vreemden en over je geslachtsdeel op Lowlands Radboudumc en Radboud Universiteit onderzoeken het op Lowlands

Radboudonderzoekers zoeken het uit

Hoeveel variatie zit er in geslachtsdelen van bezoekers, en hoe tevreden zijn ze met ‘die van hen’? En als je wilt leren reanimeren, kun je dat dan het beste van een trainer leren, of via een virtual reality app? En wat vertel jij een vreemde op Lowlands wel en niet? Radboudonderzoekers zoeken het op 16, 17 en 18 augustus uit tijdens Lowlands. Bezoekers van Lowlands kunnen zelf deelnemen aan een reanimatietraining, of eens goed naar hun eigen geslachtsdeel kijken.

Beter begrip

De uitkomsten van het onderzoek kunnen bijdragen aan een beter begrip van de variatie onder geslachtsdelen en hoe daar naar gekeken wordt, van de effectiviteit van VR-apps en van onze omgang met vreemden.

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar doen wetenschappers onderzoek op het Lowlands festival. Uit tientallen ingezonden voorstellen zijn elf onderzoeksteams geselecteerd die Lowlands als laboratorium gaan gebruiken, waarvan twee van het Radboudumc en een van de Radboud Universiteit.

Reanimatietraining via VR

De cijfers liegen er niet om, ruim driehonderd keer per week is er iemand in Nederland die een plotselinge hartstilstand krijgt. De overlevingskans is slechts twintig procent. Het grootste verschil in overleving kan worden gemaakt bij een reanimatie op straat. De overlevingskans stijgt met maar liefst de helft als er dan snel en goed gereanimeerd wordt. Iedereen kan leren reanimeren, maar wat is de beste manier om dit te doen? In dit onderzoek wordt gekeken welke manier van opleiden het effectiefst is. Twee soorten reanimatietraining worden vergeleken: training met een virtual reality reanimatie-app en een – reguliere – training met een instructeur.

Wat heb jij in je broek?

Elk jaar worden er kinderen geboren met een variatie van het geslachtsdeel. Dan is soms niet duidelijk of het een jongetje of meisje is. Soms wel, maar ziet hun geslachtsdeel er anders uit dan gemiddeld. Voor dit onderzoek vraagt het team van Differences in Sex Development van het Radboudumc in Nijmegen jou anoniem hoe jouw geslachtdeel eruitziet en hoe blij je daarmee bent. Onderzoek toont namelijk aan dat hoe tevreden je bent met je uiterlijk vooral wordt beïnvloed door hoe mooi je je voelt – in plaats van hoe je er feitelijk uitziet. Maar geldt dit ook voor je tevredenheid over je piem of poes? Met jouw input hoopt het Radboudumc ouders, kinderen, en jongeren te helpen bij het besluit om een variatie van het geslachtsdeel al dan niet te opereren. 

Meet a Stranger

‘Hi vreemdeling, alles oké met je? Je bent zo stil, net een mooi concert gezien?’ Wat zou jij doen als je door een festivaltijger wordt aangesproken in ArmadiLLow op Cape Lowlands? Onderzoekers van de Radboud Universiteit bekijken wat mensen onthullen als ze in gesprek zijn met een gesprekspartner. Ze kijken naar eerste indrukken en ook wordt nagegaan hoe tevreden deelnemers zijn met hun sociale leven. Ben je blij met je sociale leven, dan zul je daar namelijk waarschijnlijk eerder over vertellen. En leggen de vrouwen of juist de mannen bepaalde informatie over zichzelf als eerste op tafel?

Lowlands Science

Lowlands Science is een populair onderdeel van Lowlands waarbij tijdens het festival wetenschappelijk onderzoek plaatsvinden. Lowlands, BKB | Het Campagnebureau en New Scientist nodigen elk jaar wetenschappers uit om een onderzoeksvoorstel in te dienen. Afgelopen jaren voerde het Radboudumc onderzoek uit naar de invloed van muziek op pijn, het beeld dat jongeren hebben van ouderen, en de psychosociale gevolgen van kanker. De Radboud Universiteit deed onderzoek naar typen met je brein, oneerlijk gedrag en praten in 3D.

Bekijk alle experimenten op Lowlands van dit jaar.

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen