Besluit periodieke registratie (BPR) ook ingevoerd voor arts, tandarts, apotheker, gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut

Array

Gelet op artikel 91 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) heeft minister Klink een brief gestuurd aan de Tweede Kamer, waarin hij een wijziging van het Besluit periodieke registratie (BPR) waarbij het stelsel van periodieke registratie wordt uitgebreid naar de zogenaamde tweede tranche beroepen, genoemd in artikel 3 van de Wet BIG, te weten arts, tandarts, apotheker, gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut. Bij periodieke registratie gaat het om het handhaven van een minimumnorm waaraan beroepsbeoefenaren ten minste moeten voldoen om hun BIG-registratie te kunnen behouden. Deze minimumnorm kan behaald worden door het opdoen van werkervaring dan wel door het volgen van scholing. Bij de totstandkoming van het BPR is er voor gekozen om het stelsel van periodieke registratie in twee fasen per beroepsgroepen in te voeren. Per 1 januari 2009 is het stelsel in werking getreden voor de eerste tranche beroepen ex artikel 3 van de Wet BIG: de fysiotherapeut, de verloskundige en de verpleegkundige.

In het BPR zijn voor deze beroepen nadere regels gesteld voor de registratieperiode, de werkervaringseis, bewijsstukken en tarieven voor periodieke registratie. Bij de ministeriele regeling inzake de periodieke registratie, is vervolgens nadere invulling gegeven aan de aard van de werkzaamheden, de gelijkstelling van werkzaamheden die meetellen voor de periodieke registratie en voor de scholing. Het onderhavige besluit strekt ertoe het stelsel van periodieke registratie uit te breiden naar de overige beroepen, genoemd in artikel 3 van de Wet BIG: de arts, tandarts, apotheker, gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut (beroepen van de tweede tranche). In overleg met de betrokken beroepsorganisaties is voor de tweede tranche beroepen zoveel mogelijk aangesloten bij de criteria die gelden voor de beroepen van de eerste tranche.

Voor de beroepen gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut is – op verzoek van de betrokken beroepsorganisaties – het minimum aantal uren dat meetelt voor de werkervaring, van 2080 in een periode van vijf jaar, verhoogd naar 3120 uren. Reden hiertoe is dat het aantal uren dat geldt voor de overige beroepen, acht uur per week, als onvoldoende wordt ervaren om de kennis van GZ psycholoog en psychotherapeut op het initiele niveau in stand te houden. De invulling van de criteria voor herregistratie voor de tweede tranche beroepen wordt niet geregeld in deze AMvB maar in een nog op te stellen ministeriele regeling. Het betreft de aard van de werkzaamheden die meetellen bij de invulling van de werkervaringseis, de gelijkstellingsbepaling en de invulling van de scholingseis. Deze ministeriele regeling zal in overleg met de representatieve beroepsorganisaties worden opgesteld.

Minister Klink wil dat het stelsel van herregistratie voor de tweede tranche beroepen op 1 januari 2011 in werking treedt. Om die reden wil Klink het commentaar van de Eerste Kamer vóór 15 oktober ontvangen.
Het ontwerp is, overeenkomstig de wettelijke verplichting daartoe, toegezonden aan de Eerste Kamer en in de Staatscourant bekend gemaakt.

Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen