Antibioticaresistentie in Baarn

Array

Twee leerlingen van het Baarnsch Lyceum zullen 10 juni, 13.00 -17.00 uur hun profielwerkstuk, getiteld “Antibioticaresistentie”, komen presenteren te Bilthoven (zie hieronder). Voor dit onderzoeksverslag hebben zij het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de mechanismen waarop bacterien resistent worden voor antibiotica en wat de gevolgen voor de volksgezondheid (kunnen) zijn van dit trucje der microben. Hiervoor hebben de leerlingen allereerst een diepgaande literatuurstudie gedaan dat reikt van de moleculair biologische mechanismen tot aan het menselijk gedrag dat van invloed is op de resistentieontwikkeling. Vervolgens zijn de leerlingen zelf het lab ingedoken om het mechanisme van resistentieontwikkeling bij hun eigen huis-tuin-en-keukenbacterien te testen en in beeld te brengen. Het resultaat is een puik wetenschappelijk rapport met alles erop en eraan. Tot zover dit bericht.

Bovengenoemd onderzoeksverslag is één van de zes werkstukken waarover eindexamen leerlingen op vrijdag 10 juni a.s. een presentatie geven op het Profielwerkstukcongres in de roze collegezaal van het UMC Utrecht. Dit gratis te bezoeken congres is een samenwerkingsverband tussen het UMC Utrecht, Hoge School Utrecht, Universiteit Utrecht en de Werkplaats Kees Boeke.

Tijdens dit congres zullen de zes beste profielwerkstukken over Volksgezondheid gemaakt door leerlingen van middelbare scholen in de regio Midden-Nederland worden gepresenteerd. Een jury onder leiding van UMC Utrecht hoogleraar Dop Bär reikt prijzen uit aan drie te verkiezen winnaars. Alle genomineerden mogen een keer in de AGIS skybox naar FC Utrecht komen kijken. Wiltu naar dit middagcongres? Stuur dan een mail naar congres coördinator Cora Bastiaansen op [email protected].

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen