Malariamug mogelijk te misleiden met geur

Array

Malariamuggen zijn mogelijk te misleiden met geuren die lijken op menselijke luchtjes. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit gaan dat de komende vijf jaar onderzoeken in samenwerking met twee vooraanstaande Amerikaanse universiteiten. Aan het onderzoek werken ook gezondheidsinstituten uit Tanzania en Gambia mee.
Jaarlijks lopen tussen de 300 en 660 miljoen mensen malaria op door een steek van een malariamug. Aan de besmetting overlijden wereldwijd ruim een miljoen mensen per jaar. Vrouwelijke malariamuggen zuigen met een steek mensenbloed op, dat zij nodig hebben voor hun eitjesproductie. Zij vinden hun gastpersonen door geuren. Een klein deel van de muggen is besmet met een parasiet, die malaria veroorzaakt. Wanneer een besmet persoon opnieuw door een mug wordt gestoken, verspreidt de parasiet zich in de muggenpopulatie. Omdat de verspreiding zo razendsnel plaatsheeft, raken erg veel mensen in risicogebieden besmet met de ziekte. Onderzoekers van de Vanderbilt University uit Nashville en de Yale University uit New Haven gaan voor malariamuggen aantrekkelijke, afstotende of verwarring stichtende geurstoffen ontwikkelen. Wageningse deskundigen testen die stoffen op muggen in laboratoria. De meest hoopgevende geurstoffen worden vervolgens getest in een nagebootste natuurlijke situatie in Tanzania. De laatste testen hebben plaats in daarvoor geselecteerde Afrikaanse dorpen. Als de experimenten een gunstig resultaat hebben, kunnen dorpen en nederzettingen straks beschermd worden door muggen te misleiden met geurstoffen. Die zorgen ervoor dat mensen minder gestoken worden. Ook willen de onderzoekers insectenvallen met geurstoffen buiten de dorpen neerzetten. Zij hopen dat daardoor het aantal gevallen van malaria sterk zal dalen. De projectleiders denken zelfs dat hun onderzoeksresultaten uiteindelijk ook ingezet kunnen worden tegen andere door muggenbeten veroorzaakte ziekten, zoals dengue (knokkelkoorts) en het West-Nijlvirus. Bron: ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen