Twee uur houtstook produceert net zoveel fijnstof als rit met auto van Amsterdam naar Milaan

Array

De ongezonde rook van houtvuur is een “serieuze verontreiniging” van de lucht die mensen inademen: tot kankerverwekkend en giftig. Veel mensen zijn zich er niet bewust van dat rook van houtvuur fijnstof bevat en daarmee een serieuze vervuiling van de lucht is. Twee uur bij de open haard zorgt voor net zoveel fijnstof als een rit met de auto van Amsterdam naar Milaan.

Houtrook is schadelijk voor iedereen, maar mensen met een longziekte, ouderen en kinderen krijgen eerder gezondheidsklachten. Benauwdheid en veel hoesten met als gevolg meer medicijnen, opname in het ziekenhuis met een longaanval en verslechtering van de longfunctie. Dit is een vrij onbekend probleem in Nederland. Het stookalarm kan bijdragen aan de bewustwording en mensen stimuleren het stookgedrag aan te passen.

Bescherming ontbreekt

Iedereen loopt een risico bij houtstook, ook de stoker zelf. Vooral kwetsbare groepen zoals mensen met een longziekte, ouderen en kinderen, krijgen eerder gezondheidsklachten door houtrook: meer benauwdheid, veel hoesten of een verslechterde longfunctie. Bij hoge blootstellingen kunnen de klachten lang aanhouden, ook als het vuur uit is. Bescherming ontbreekt, ook wettelijk.

Stook geen hout

Gedupeerden stuiten op onbegrip en onkunde, wat leidt tot uitzichtloze situaties. De verklaring van het Longfonds over de risico’s van houtstook kan mensen helpen in hun gesprek met de buren. Met een miljoen houtkachels en een duurzaam imago van houtstook zal het probleem in Nederland toenemen. Het Longfonds adviseert om geen hout te stoken en pleit voor strengere maatregelen om gezondheidsschade te voorkomen.

Stookalarm eerste stap

Juist lokaal, waar gestookt wordt, is het risico hoog. Vooral op windstille dagen, als de rook in de buurt blijft hangen. Op zulke dagen geldt in Vlaanderen het stookalarm. Ook in Nederland zoeken gemeenten naar maatregelen, zoals in Nijmegen, Amersfoort, Den Haag en Leeuwarden. Het stookalarm bij windstil weer en mist is hard nodig. Net als strengere regelgeving én handhaving voor kachels, brandstof en rookgasafvoer.

Bron: Longfonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen