Antipsychoticagebruik kan minder

Array

De meeste antipsychoticagebruikers kunnen zonder of met aanzienlijk minder antipsychotica toe. ‘s-Heerenloo, locatie Willem van den Bergh te Noordwijk, heeft samen met het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik ondersteunende materialen ontwikkeld voor de verantwoorde inzet van antipsychotica en het afbouwen van antipsychotica bij mensen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag.

Het is al langer bekend dat er in de gehandicaptenzorg minder antipsychotica toegepast kunnen worden. Wetenschappers toonden dat in 2010 aan en wezen daarbij op de schade voor de cliënt en de noodzaak indien mogelijk af te bouwen*. Samen met de behandelaren en de wettelijk vertegenwoordigers van de cliënten is er in Noordwijk een concrete aanpak uitgewerkt. De pilot was succesvol. Bij ruim 60% van de daarvoor in aanmerking komende cliënten is gestart met afbouw. Bij 85% van hen kon de medicatie geheel of gedeeltelijk worden afgebouwd.

Positief

De reacties op het afbouwen zijn over het algemeen erg positief. “Mijn zus neemt meer waar. Haar karakter komt weer terug”, aldus de ervaring van een van de betrokken wettelijke vertegenwoordigers. De medische staf van Willem van den Bergh is ook enthousiast over de resultaten en wil de werkwijze in de hele instelling invoeren. Het IVM stelt de materialen beschikbaar op zijn website.

Crisissituatie

Het terugdringen van probleemgedrag (ook wel: moeilijk verstaanbaar gedrag) is nog steeds een belangrijke reden voor het voorschrijven van antipsychotica. Nog te vaak wordt het gebruik van antipsychotica, veelal gestart in een crisissituatie, gecontinueerd zonder de blijvende noodzaak goed te evalueren. Goed evalueren is belangrijk omdat antipsychotica bijwerkingen geven, zoals gewichtstoename, lusteloosheid en bewegingsstoornissen, waarvoor mensen met een verstandelijke beperking extra gevoelig zijn. De gehandicaptenzorg kan dus af met minder antipsychotica. De in het project ontwikkelde materialen kunnen hierbij helpen.

Download

Het werkmateriaal uit de pilot is geschikt gemaakt voor de hele sector gehandicaptenzorg en is beschikbaar voor de behandelaren, wettelijk vertegenwoordigers en begeleiders.

Op www.medicijngebruik.nl vindt u de e-learning ‘Medicijngroepen gehandicaptenzorg 2 – Antipsychotica en afbouw’, de gratis te downloaden FTO-module ‘Antipsychotica bij moeilijk verstaanbaar gedrag’ met daarin voorbeelden van praktische draaiboeken en de brochure ‘Antipsychotica, soms nodig, meestal niet’ voor wettelijk vertegenwoordigers.

Ondersteuning bij invoering

Het IVM overlegt met ZonMw over mogelijk verdere implementatie in de gehandicaptenzorg van deze succesvolle aanpak. Uw belangstelling kunt u nu al kenbaar maken via [email protected].

Bron: IVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen