Bedrijfskleding in de zorg: ja en tja

Array

Vorige week maandag stond op deze site een bericht, dat in de Engelse NHS bedrijfskleding vaker voorkomt dan in Nederland. Want dat is hygienischer. Dan is ook duidelijker voor patienten wie wie is. En het straalt gezag uit. Aldus de Engelsen. Op dit bericht ontving prof.dr. Guus Schrijvers twee reacties. Frank Buisman, manager  van de huisartsenposten te Drenthe, mailt:

Op 1 maart  hebben wij onze dienstkleding in gebruik genomen. Het betreft hier alleen de bovenkledij bestemd voor de assistenten. De chauffeurs hadden  al eigen dienstkleding. De assistenten hebben zelf de kleding kunnen bepalen via een werkgroep. Daardoor is er veel draagvlak. De assistente kan kiezen (afhankelijk van haar uren contract) uit een hoeveelheid/mix van polo’s of blouses. Daarnaast zijn er per assistente vesten verstrekt voor met name de nachten.

Rita Iedema is hoofd van de verloskundigen op Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht. Zij aarzelt op het punt van de hygiene: er is niet veel bewijs dat bedrijfskleding minder infecties veroorzaakt. Zeker niet omdat het gebruik lang niet altijd op de juiste manier gebeurt: thuis al aantrekken of niet wisselen ondanks bloedspetters, want geen tijd.  Er zitten altijd twee kanten aan het verhaal: herkend kunnen worden is één, maar afstand door een witte jas of pak is twee. Ik heb tijdens mijn poliwerk nooit een witte jas aan en mijn collega’s ook niet. Dat wordt eigenlijk altijd gewaardeerd door onze clienten. Ook sommige dokters hier dragen tijdens hun polikliniekwerkzaamheden geen witte jas. Er zijn geen problemen met de herkenbaarheid. Veel kinderdokters hier dragen ook geen witte jassen en daar kun je je ook weer wat bij voorstellen, toch??? Op de verloskamers ligt dat natuurlijk anders.

Je moet wel je kleren wassen natuurlijk. Je kunt herkenbaarheid ook bevorderen door bijvoorbeeld een goed naamkaartje, een button met een titel of een duidelijk overzicht van alle medewerkers met foto aan het begin van de afdeling. Op de SEH hier zag ik mensen met aan de voorkant en achterkant van hun jasje: triageverpleegkundige, maar echt elegant was het jasje ook  weer niet. Zeg nou eens: heb je echt ooit elegante bedrijfskleding gezien?? Zelfs als deze ontworpen is door een bekende ontwerper? Probleem is natuurlijk ook: wat de een staat, staat de ander niet…. Nu ja bedrijfskleding zal altijd wel een strijdpunt blijven.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen