Chocola als medicijn
ArrayNog een extra chocoladekransje is voor mensen met COPD wel een goed idee: in cacao zit epicatechine en uit onderzoek blijkt dat juist dit stofje de lichaamseigen ontstekingsremmer cortisol weer aan de praat kan krijgen.
Bij COPD is de werking van cortisol drastisch verminderd. Uit onderzoek van Erik Ruijters van het Maastricht UMC+ blijkt dat die afname wordt veroorzaakt door het ophopen van schadelijke zuurstofdeeltjes. Cacao is rijk aan zogenoemde flavonoïden, die er om bekend staan dat ze als antioxidant kunnen dienen om die schadelijke werking te beperken. Epicatechine (ook een flavonoïde) blijkt daar eveneens toe in staat te zijn. Ruijters toont met zijn onderzoek voor het eerst aan hoe een flavonoïde op die manier de natuurlijke functie van cortisol kan herstellen en dus ontstekingsremmend werkt.
Herstel
Ruijters observeerde in cellen van het immuunsysteem dat epicatechine werkt als een antioxidant. Dat betekent dat de cacaocomponent de hoeveelheid schadelijke zuurstofdeeltjes vermindert. Het niveau wordt zelfs weer hersteld tot normale waardes. Als gevolg daarvan bleek in dezelfde cellen ook de werking van de ontstekingsremmer cortisol te worden hersteld. Ook hier weer tot het niveau dat bij gezonde cellen wordt waargenomen, waardoor de ontsteking afneemt. De bevinding dat epicatechine de werking van cortisol kan herstellen heeft mogelijk ook positieve gevolgen voor medicijnen die worden ingezet bij COPD-patiënten.
Cacaosupplement
Veel patiënten met een chronische ontstekingsziekte krijgen vaak medicijnen met cortisol als werkzame stof toegediend, zogenoemde corticosteroïden. Echter blijken deze in de praktijk niet altijd even effectief te zijn. Volgens Ruijters kan het stofje uit cacao dan uitkomst bieden: ‘In theorie kan een middel op basis van epicatechine, en andere flavonoïden, de werking van deze geneesmiddelen weer herstellen. Het is in de toekomst dus niet ondenkbaar dat beiden tegelijkertijd worden voorgeschreven. Het is zelfs mogelijk dat enkel de toediening van flavonoïden zelf al voldoende is om een ontsteking af te remmen.’
Ruijters benadrukt dat zijn onderzoek slechts een eerste stap is in de toepassing van cacao voor het verminderen van ontstekingen. Zijn bevindingen worden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Pharmacological Research.
Bron: Longfonds