Niet gecategoriseerd

LUMC werkt mee aan Europees onderzoek transplantatie tolerantie

Array

Onderzoekers uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken de komende vijf jaren mee aan een groot Europees onderzoek naar nieuwe mogelijkheden om orgaantransplantaties uit te voeren. De Europese Unie financiert het project met tien miljoen euro.
Bron: zorgkrantTransplantatie van organen, weefsels en cellen is een essentieel onderdeel voor de huidige behandeling en zelfs genezing van een groot aantal ziekten, zoals nier- en hartfalen, diabetes en maligniteiten. Naar schatting 250.000 mensen in Europa leven op dit moment met een getransplanteerd orgaan. Om afstoting van deze lichaamsvreemde organen te voorkomen moeten deze patiënten levenslang medicijnen gebruiken die het afweersysteem onderdrukken.
Hoewel de resultaten met de medicijnen op korte termijn over het algemeen goed zijn, gaat dit op langere termijn regelmatig gepaard met bijwerkingen waaronder de ontwikkeling van infecties en maligniteiten.
Inductie van specifieke transplantatie tolerantie, de permanente acceptatie van het orgaan in de afwezigheid van continue immunosuppressie, is het ultieme doel in de transplantatie geneeskunde.
Binnen het RISET-project (Reprogramming the Immune System for Establishment of Tolerance) zullen wetenschappers zoeken naar nieuwe mogelijkheden om, via modulaties van het immuunsysteem, orgaantransplantaties te kunnen uitvoeren in afwezigheid van continue immunosuppressieve medicatie.