Telebegeleiding Hartfalen Patiënten Limburg is Nederlandse Best Practice op eHealth 2005

Array

Sananet BV uit Heerlen vertegenwoordigt Nederland met het project Telebegeleiding Hartfalen Patiënten Limburg op de Europese ministeriele conferentie eHealth 2005, op 23 en 24 mei in Het Noorse Tromsö.Tijdens de conferentie zal Sananet de ervaringen en bevindingen met de Telebegeleiding van Hartfalen Patiënten in Limburg (THPL) presenteren. De 25 deelnemende landen zullen elk twee Best Practice projecten inzenden. Naast Sananet heeft het ministerie van VWS gekozen voor Infodoc met een verwijzingssysteem via internet. Sananet heeft in samenwerking met het Amerikaanse Health Hero Networks geavanceerde technologie en software ontwikkeld, waarmee chronische patiënten met een vernuftig apparaatje, de zgn Health Buddy, permanent thuis worden gecontroleerd. De patiënten hoeven dan minder vaak naar de polikliniek en ook ziekenhuisopname kan worden teruggebracht. Momenteel maken in totaal 108 patiënten uit de drie ziekenhuizen gebruik van een Health Buddy®. Een soortgelijk project loopt inmiddels in Utrecht bij ruim 90 patiënten met de chronische longaandoening COPD. De verwachting is dat door deze toepassing chronische patiënten met hartfalen, diabetes en astma beter en goedkoper kunnen worden behandeld. De Health Buddy® stelt dagelijks vragen aan de patiënt. De antwoorden worden via een telefoonlijn dagelijks naar een internetplatform gestuurd en komen terecht bij de behandelende artsen en verpleegkundigen. In een overzicht ziet de arts of verpleegkundige meteen bij welke patiënten zich veranderingen voordoen. Dit kan aanleiding zijn tot telefonisch contact met de patiënt of anderszins leiden tot ingrijpen of bijsturen. De Health Buddy® is een kastje, uitgerust met een scherm en vier knoppen. De Health Buddy® staat via een telefoonlijn in verbinding met een internetplatform dat toegankelijk is voor artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis. Bekijk een uitzending over Telebegeleiding Hartfalen. (mediaplayer) of bekijk een demo van Sananet zelf.

Recente artikelen