Niet gecategoriseerd

Ziekenhuizen niet klaar voor publicatie sterftecijfers

Array

Helft Nederlandse ziekenhuizen heeft te hoge sterftecijfers DEN HAAG – Nederlandse ziekenhuizen zijn er nog niet klaar voor om hun sterftecijfers openbaar te maken. In Engeland gebeurt dit wel. Daar kan iedereen de sterftecijfers van ziekenhuizen vergelijken op de website van dr. Foster, die samenwerkt met hoogleraar epidemiologie en volksgezondheid B. Jarman.
Volgens hoofdinspecteur P. Edgar van de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg hoeft ook niet elke indicator voor de meting van kwaliteit van ziekenhuizen openbaar te zijn.

Besloten bijeenkomst
Dat blijkt uit een verslag van een besloten bijeenkomst in Bilthoven in Medisch Contact. Behalve de Inspectie, waren daar ook vertegenwoordigers van de ziekenhuizen, de Orde van Medisch Specialisten, kwaliteitsinstituut CBO en onderzoeksbureau Prismant aanwezig.

Goede methode
Jarman presenteerde daar op verzoek van voorzitter L. Touwen van de Reinier de Graaf Groep zijn Britse onderzoeksmethode. Daarbij houdt hij rekening met factoren als veel oudere patiënten, leverpatiënten of spoedopnames. Om die reden is het volgens hem wel degelijk een goede methode om de kwaliteit van de zorg te meten en problemen op te sporen en te verbeteren.

Hogere sterftecijfers
Jarman berekende ook de sterftecijfers van 93 Nederlandse ziekenhuizen over 2001 tot en met 2003. Hieruit bleek dat vijftien ziekenhuizen hogere sterftecijfers hadden dan verwacht mocht worden. Over het algemeen daalde de sterfte in genoemde jaren. De cijfers waren echter afgezet tegen 2000. Als ze waren afgezet tegen het voorgaande jaar, dan had ongeveer de helft van de ziekenhuizen te hoge sterftecijfers gehad.

Meer garanties
De Nederlandse toehoorders reageerden volgens Medisch Contact niet onverdeeld enthousiast. Bestuurslid R. de Folter van de NVZ vereniging van ziekenhuizen was voorzichtig. Hij wilde eerst meer garanties of het niet te ingewikkeld was en of het wel beter is dan de andere kwaliteitsindicatoren. Folter was wel van plan de cijfers van het Amphia Ziekenhuis op te vragen, daar is hij voorzitter van de raad van bestuur.

Stap te ver
H. van Hulsteijn van de Orde van Medisch Specialisten was wel enthousiast, maar kon geen toezeggingen doen. “Het lijkt me waarschijnlijk dat de Orde eraan wil meewerken.” Maar het publiceren van de cijfers leek ook initiatiefnemer Touwen van de Reinier de Graaf Groep een stap te ver. “Laten we beginnen met het opvragen van de gegevens over het eigen ziekenhuis. Elk ziekenhuis kan zelf bepalen of het naar buiten wil treden.”

Bron: ANP