Veel medicatiefouten ondanks computersysteem

Array

Het gebruik van de computer is niet voldoende om fouten bij de toediening van medicatie te voorkomen. Dat schrijven wetenschappers in het blad Archives of Internal Medicine.
De onderzoekers onderzochten het optreden van medicatiefouten onder een kleine duizend patienten die in 2000 waren opgenomen in het Veterans Affairs Medical Center in Salt Lake City. Dit ziekenhuis had toen al een computersysteem waarin recepten, patientengevens en de afgifte ervan aan patienten via barcodes kan worden geregistreerd.

Veel problemen
Desondanks constateerden de onderzoekers dat er bij 483 problemen waren bij de medicatietoediening. Dat komt overeen met 52 problemen per honderd patienten. Een kwart van de patienten was slachtoffer van tenminste een fout. En bij 9 procent heeft de fout geleid tot serieuze gezondheidsproblemen.

Foutgevoeligheid
De meeste fouten werden gemaakt bij het bestellen van medicijnen: in 61 procent van de gevallen. In 25 procent van de gevallen ging het fout bij de controle op het daadwerkelijk gebruik van de medicatie, in 13 procent bij de administratie en in 1 procent bij de uitgifte.

Meer ondersteuning
De wetenschappers concluderen dat meer ondersteuning nodig is dan een computersysteem alleen om foutgevoelige onderdelen van het medicatieproces te voorkomen.

Bron: Archives of Internal Medicine/Automatisering Gids
Auteur: Nieuwsredactie Elsevier Gezondheidszorg

Recente artikelen