Niet gecategoriseerd

Vaker bonus op topsalaris in ziekenhuis

Array

Meer dan 21 procent van de ruim honderd best betaalde ziekenhuisdirecteuren kreeg vorig jaar een bonus bovenop zijn salaris. Dat is bijna twee keer zoveel als het cijfer dat minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) vorig jaar noemde toen hij de Tweede Kamer berichtte over de trends van salarissen van bestuurders in de zorg.

De toename van het aantal uitgekeerde bonussen blijkt uit een lijst van het tv-programma Nova over de beloning van 116 ziekenhuisdirecteuren. Juist een maand geleden adviseerde een beloningscommissie voor de zorg, onder leiding van oud-staatssecretaris H. Simons van Volksgezondheid, om bonussen als beloning te schrappen, omdat de prestaties van zorgdirecteuren ,,lastig te definiëren” zijn. De gemiddelde bonus op de lijst van Nova is bijna 20.000 euro, Hoogervorst rapporteerde vorig jaar een gemiddelde van 21.000 euro.

Volgens Nova verdienen zeker honderd directeuren meer dan minister-president Balkenende (125.000 euro). Vandaag debatteert de Eerste Kamer met minister Hoogervorst over de nieuwe zorgwetgeving. De hoogte van de salarissen en de stijging van de de salarisen van bestuursvoorzitters, die Nova op 4 procent becijfert, wekt de woede van vakbond AbvaKabo FNV. Vakbondsbestuurder E. Merlijn noemt de bedragen onacceptabel en vindt dat ook de voorzitters zich aan de nullijn voor lonen moet houden.

In de toptien van Nova van directeuren met de hoogste beloning staan vier interim-managers. Nummer één is H. Huijsmans, die vorig jaar werkzaam was in ziekenhuizen in Utrecht en Deventer. De beloning van interim-managers die hun eigen werkgever zijn is niet goed te vergelijken met het salaris van reguliere bestuurders die in dienst van het ziekenhuis zijn. De hoogst geklasseerde (op nummer twee) directeur in reguliere dienst is scheidend vice-voorzitter E. Broekhuizen van de raad van bestuur van het Amsterdamse AMC, die volgens het AMC-jaarverslag een bruto salaris van ruim 287.000 euro verdient. Op de derde plaats bij Nova staat bestuursvoorzitter R. Ramaker van Medisch Spectrum Twente (bijna 249.000 euro).

De uitkomsten van Nova volgen de ontwikkeling van de beloningsgegevens in de zorg die Hoogervorst vorig jaar naar de Tweede Kamer stuurde. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat 58 procent van de ziekenhuisdirecteuren meer verdiende dan 150.000 euro.

Bron: NRC