Niet gecategoriseerd

Hoogervorst verlaagt belasting sterke drank niet

Array

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) is niet van plan nieuwe plannen te maken om de accijns op jenever en andere sterke drank te verlagen. Hij denkt ook niet dat staatssecretaris Wijn (Financiën) er voor voelt om met nieuwe voorstellen te komen.
De minister zei dat woensdag in reactie op een motie waarin een Kamermeerderheid van VVD, CDA en LPF zijn voorstellen afwees. Hoogervorst wilde de accijns op sterke drank wel verlagen, maar alleen als de Kamer akkoord gaat met een accijnsverhoging op bier, ‘breezers’ en andere mixdrankjes. Alcoholconsumptie
De bewindsman hoopte hiermee de alcoholconsumptie onder jongeren tegen te gaan. Maar de VVD, CDA en LPF stellen dat dit niet werkt. Jongeren stappen dan over op andere drankjes, is hun redenering. Zij willen dat het kabinet een plan maakt om de accijns op sterke drank te verlagen. Volgens de VVD blijkt uit Duits onderzoek dat jongeren bij accijnsverhoging op premixen, overstappen op andere drankjes waarvan de afzet explosief gestegen is. Deze week kwamen uit Duitsland weer onderzoeksresultaten die suggereerden dat jongeren wel minder drinken door de accijnsverhoging. Maar die resultaten konden de VVD en het CDA niet overtuigen. Prijzen dumpen De PvdA steunt de plannen van Hoogervorst wel, maar wil dat hij nog meer doet. Hoogervorst beloofde in elk geval met de gemeenten en de Koninklijk Horeca Nederland te praten over maatregelen tegen happy hours en het stunten met alcohol in de horeca. Hij is echter niet bereid om het ‘dumpen’ van alcohol onder de kostprijs wettelijk te verbieden. Daar wordt al jaren over gepraat. De SGP, PvdA en de SP vinden dat het tijd wordt dat Hoogervorst het nu ook doet. Maar de minister wil eerst een zoveelste onderzoek naar de kwestie afwachten.

Auteur: ANP