Niet gecategoriseerd

Collectief ontslag Atlant Zorggroep

Array

Atlant Zorggroep vraagt per 1 juli collectief ontslag aan voor ongeveer dertig medewerkers, die samen vijftien volledige arbeidsplaatsen invullen. Dat is een van de maatregelen waarmee interim – manager Peter Engelen de kritieke financiële situatie het hoofd wil bieden. Engelen bracht die boodschap gisteravond over aan het in onzekerheid verkerende personeel, dat daarvoor 450 man sterk naar de Cantharel was gekomen. Zonder drastische maatregelen zou Atlant 2005 beëindigen met een tekort van een miljoen euro, hield Engelen de medewerkers voor. Via materiële bezuinigingen en realiseren van meer inkomsten kan op dat bedrag vier ton ‘winst’ worden gerealiseerd, denkt Engelen. De rest moet worden bezuinigd op de personeelskosten. Naast het collectieve ontslag voor de dertig medewerkers, worden met grote spoed 25 arbeidsplaatsen wegbezuinigd door mensen zonder vaste contracten te bedanken voor de moeite.
Over de plannen moet Engelen nog overeenstemming bereiken met ondernemingsraad, cliëntenraad en vakbonden. Hij verwacht dat ze begrip zullen hebben voor de noodzaak van de maatregelen. Voor het collectieve ontslag kan Atlant terugvallen op een bestaand sociaal plan.

Op een elfhonderdkoppige organisatie (650 arbeidsplaatsen) wil hij de personele gevolgen gelijkmatig verdelen over de drie verpleeghuizen en vijf woonzorgcentra van Atlant in Apeldoorn en Beekbergen. Met meeweging van functie- en leeftijdscategorie zal het principe van last in first out worden toegepast.

‘De medewerkers hebben redelijk goed op de berichten gereageerd’, vindt Engelen. ‘Dat er wat moet gebeuren, daarover is geen discussie meer geweest. Wel is er nog steeds onzekerheid, doordat we het collectieve ontslag Atlant-breed zullen uitvoeren. Op dit moment is niet te voorspellen wie dit zal treffen.’

Atlant kwam onder het vorige management in grote problemen. In 2004 gaf de zorggroep na boekhoudkundige blunders 2 miljoen euro te veel uit en ontstond een schuld van een half miljoen euro. Directeur Wim Nicolaas moest het veld ruimen. Hans Hooijdonk werd als interim-manager belast met de sanering. Toen hij op kosten van Atlant een dienstwoning liet renoveren om er zelf in te gaan wonen, bezette het personeel het Atlant-kantoor in Beekbergen en moest ook hij vertrekken.

Volgens zijn opvolger Peter Engelen komt Atlant met het gepresenteerde saneringsplan weer in de ‘zwarte cijfers’. De aangekondigde ontslagen noemt hij ‘een forse maatregel, maar op de totale omvang van Atlant redelijk’.

Bron: de Stentor