Educatieve medische informatie op maat helpt patiënten en zorgverleners

0
213

Het internet kan voor patiënten een bron zijn van gepersonaliseerde educatieve medische informatie. Deze bron is eenvoudig door de dokter te ontsluiten, wanneer een combinatie met het electronische patiënten dossier tot stand wordt gebracht. Persephone Doupi verrichtte onderzoek naar de haalbaarheid van deze benadering aan de afdeling Medische Informatica van het Erasmus MC. Op vrijdag 24 juni aanstaande promoveert ze op het proefschrift ‘Personalized Patient Education and the Internet: Linking health information to the Electronic Patient Record – STEPPS in burn care’.

Educatieve medische informatie kan patiënten en zorgverleners ondersteunen in de behandeling van, en het omgaan met ziekten. Zeker wanneer deze informatie is toegesneden op de specifieke situatie van een patiënt. In de praktijk van de gezondheidszorg waarin tijd en middelen schaars zijn, blijft patiënten educatie echter vaak achterwege. Traditionele middelen, zoals folders en brochures, bieden vooral algemene informatie. Toepassingen van Informatie Technologie kunnen hier goede diensten bewijzen.

Persephone Doupi, als onderzoekster verbonden aan de afdeling Medische Informatica van het Erasmus MC, heeft het STEPPS-systeem (Structured Evaluated Personalized Patient Support) ontwikkeld om het vinden van gepersonaliseerd patiënten educatie materiaal te automatiseren. STEPPS gebruikt de informatie uit het dossier van de patiënt om relevante informatie te zoeken in een grote verzameling webpagina’s. Op basis van gestructureerde en gecodeerde gegevens genereert het systeem een profiel van een bepaalde patiënt. Op basis van dit profiel selecteert het de best passende webpagina’s als geschikt educatie materiaal voor de patiënt.

Het prototype van STEPPS is gebaseerd op de aanname dat professionals het educatieve materiaal beoordelen alvorens het aan de patiënt te overhandigen. De onderzoekers hebben ook een raamwerk opgesteld dat de ontwikkeling van kwaliteitscriteria voor gezondheidsinformatie op internet kan bevorderen.

STEPPS is toegepast in het veld van brandwondenzorg om patiënten na ontslag uit het ziekenhuis te ondersteunen. Thuis begint vaak een lange en moelijke periode van herstel. Relevante informatie kan patiënten en hun families hierbij helpen.

Het onderzoek is uitgevoerd door de afdeling Medische Informatica van het Erasmus MC in samenwerking met de Nederlandse Brandwonden Stichting. Persephone Doupi werkt nu als senior onderzoeker voor het Nationale Onderzoekscentrum voor Welzijn en Gezondheid in Finland.
 
Bron: ErasmusMC