Niet gecategoriseerd

Meer onderzoek naar problemen veteranen

Nieuwe opzet van veteranenzorg Defensie zal meer wetenschappelijk onderzoek laten verrichten naar problemen waarmee militairen die zijn uitgezonden te maken kunnen krijgen. Voorts gaat het ministerie onderzoeken of “jonge broekies” kwetsbaarder zijn voor eventuele negatieve gevolgen van een uitzending dan wat oudere militairen.
Die toezegging kreeg de Tweede Kamer gisteren van staatssecretaris Van der Knaap van Defensie tijdens een overleg over de Veteranennota. De bewindsman beloofde verder dat hij binnen twee jaar de registratie van veteranen rond probeert te krijgen.

Psychische problemen
Defensie hoopt via een nieuwe opzet van de veteranenzorg meer oud-militairen te kunnen bereiken die last hebben gekregen van onverklaarbare lichamelijke klachten of van psychische problemen.

Zorgplicht
Van der Knaap benadrukte tijdens het overleg dat Defensie een zorgplicht heeft ten opzichte van elke militair die is uitgezonden. De nota, de tweede sinds 1989, gaat echter niet alleen om een betere opvang te creëren voor probleemgevallen, zei hij. Verreweg de meeste uitgezonden militairen zitten goed in hun vel en zijn blij met de ervaringen die zij hebben opgedaan.

Onverklaarbare klachten
Maar er is ook een groep waarmee het minder goed gaat. Ongeveer 20 procent van de militairen die zijn uitgezonden hebben na terugkeer last van onverklaarbare klachten. Bij een deel verdwijnen die klachten weer, maar circa 3 tot 5 procent blijft kampen met ernstige problemen. In 2004 werden circa 7000 militairen uitgezonden.

Eén keuringsinstantie
Maar Van der Knaap moest een andere wens van de Kamer, één loket voor de behandeling van klachten en daar aan gekoppeld één keuringsinstantie voor WAO en WW, vooralsnog afwijzen. Het verzoek van de Kamer hangt samen met de wens om na te gaan of de onverklaarbare klachten en het zogenoemde posttraumatische stresssyndroom (ptss) als beroepsziekte aangemerkt kunnen worden. De bewindsman wil daar eerst over praten met zijn collega voor Sociale Zaken en die van Volksgezondheid, voordat hij de haalbaarheid van deze wensen kan inschatten.

Bron: ANP