Hoogervorst wil verbod op salmonellakip en komt met LOK
ArrayBesmet rauw vlees uit de schappen
Minister Hoogervorst en zijn Landbouw-collega Veerman gaan door met hun plannen om de verkoop van vlees met salmonella of campylobacter per 1 januari 2007 te verbieden. Dat schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer.
De bacterie salmonella is samen met de campylobacter de belangrijkste veroorzaker van voedselinfecties bij mensen.
Verlammingsverschijnselen
Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de campylobacter jaarlijks bij 80.000 mensen een infectie veroorzaakt. Ongeveer zestig patiënten krijgen verlammingsverschijnselen. De jaarlijkse kosten door onder meer ziekteverzuim bedragen volgens het RIVM zo’n 21 miljoen euro.
Om onder erkenning van ME/CVS uit te komen introduceert Hoogervorst in zijn brief zelfs een nieuwe ‘diagnose’: LOK (Lichamelijk onverklaarde klachten). Dat is een ongedefinieerd verzamelbegrip, waartoe de minister behalve ME/CVS een reeks andere aandoeningen en losse klachten rekent. Hoogervorst schrijft dat zijn stellingname voor de patiënten geen negatieve gevolgen heeft. In de praktijk blijkt dat echter wel degelijk het geval.
Zieke mensen de dupe
Het standpunt van de minister brengt de patiënten die dagelijks met de ernstige gevolgen van ME/CVS worden geconfronteerd, extra in de problemen. Werkgevers en arbodiensten krijgen, onder verwijzing naar Hoogervorsts uitspraken, het juridisch advies zieke werknemers met ME/CVS zeer wantrouwend te benaderen. Het UWV beroept zich zwart op wit op de minister om te verklaren dat er bij ME/CVS geen sprake kan zijn van ‘ziekte in de zin der wet’ en dat er dus geen recht op WAO bestaat. Aanvragen voor thuiszorg worden opeens afgewezen. Een patiënte die na zes weken revalidatie niet verbeterde maar achteruitging, kreeg te horen dat dat haar eigen schuld was – ze had beter naar Hoogervorst moeten luisteren, aldus de revalidatiearts.