Niet gecategoriseerd

Geen vooruitgang onderhandelingen Thuiszorg

Array

Ook de vijfde onderhandelingsdag over een nieuwe cao Thuiszorg (130.000 werknemers) heeft partijen niet dichter bij elkaar gebracht. Besloten is de onderhandelingen voorlopig stop te zetten en na de zomer verder te gaan. Volgens onderhandelaar Leon Vincken van CNV Publieke Zaak blijven beide werkgeversverenigingen LVT en BTN vasthouden aan hun voorstel de werkingssfeer van de cao uit te breiden. Zij willen dat werknemers die naast thuiszorg ook verpleeg- en/of verzorgingshuisactiviteiten verrichten, onder de cao Thuiszorg gaan vallen. Deze is goedkoper dan de verpleeg- en verzorgingshuizen. Voor CNV Publieke Zaak is uitbreiding van de werkingsfeer in deze richting een onbegaanbare weg. In 2003 waren acties noodzakelijk om het samengaan met de cao verpleeg- en verzorgingshuizen in goede banen te leiden. Uitgangspunt hierbij was de cao voor de verpleeg- en verzorgingshuizen. Vincken: “Het kan niet zo zijn dat de werkgevers nu via de achterdeur van de werkingssfeer alsnog de cao Thuiszorg binnenhalen voor de gecombineerde instellingen.” Andere dossiers
Er zijn meer geschilpunten. Bijvoorbeeld op de dossiers rond de doorbetaling tijdens het tweede ziektejaar met bijbehorende reïntegratieafspraken en handhaving van de huidige leeftijdsuren. Daarnaast willen werkgevers een gezamenlijke studie over de basis-cao waarbij het accent vooral gelegd wordt op decentralisatie van arbeidsvoorwaarden. Een landelijke cao is volgens werkgevers alleen nog bedoeld voor een aantal hoofdzaken. CNV Publieke Zaak voelt hier niets voor en wil geen studie. “Andere onderhandelingspunten komen door deze onoverbrugbare verschillen nauwelijks aan bod. Zoals ons kwaliteitsvoorstel. Werkgevers willen dit alleen koppelen aan hun verpleeg- en verzorgingshuisinstellingen. CNV Publieke Zaak heeft duidelijk kenbaar gemaakt dat dit niet kan. Ook in de thuiszorginstellingen moeten werknemers binnen hun team, samen met de ondernemingsraad, invloed geven op de kwaliteit van het werk.” Werkgevers beraden zich nu met hun achterban en schorsen het cao overleg tot september. CNV Publieke Zaak zal de komende periode ook gebruiken om met leden van gedachten te wisselen.
Bron: Zorgkrant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.