Niet gecategoriseerd

Artsen in de verleiding om beroepsgeheim te schenden

Array

Een huisarts gaf enige tijd terug een geneeskundige verklaring af over het kind van een vrouw die met de vader in een procedure over omgangsrecht was verwikkeld. Hij schreef dat een kind elke keer dat het voor langere tijd bij zijn vader was geweest, van slag was. Het was onrustig, angstig en vertoonde opvallend seksueel gedrag, dat niet bij zijn leeftijd paste. Volgens zijn verklaring was het in het belang van het kind dat er voorlopig geen omgangsregeling met de vader zou zijn. Achteraf kreeg de huisarts spijt, vooral omdat hij nu vermoedt dat de aantijgingen van de moeder niet klopten. Het tuchtcollege tikte hem nu op de vingers.

Voorzitter van het college H. van Griensven waarschuwt artsen voor dergelijke praktijken. Dit soort klachten worden vaker gegrond verklaard dan andere, zegt hij in het vakblad Medisch Contact van vrijdag. Volgens Van Griensven laten artsen die de fout in gaan hun gevoel spreken en leggen zij verklaringen af op een gebied waarin zij niet bevoegd zijn. Hij benadrukt dat artsen niet zomaar op verzoeken van patiënten of advocaten in moeten gaan.  Het Regionaal Tuchtcollege in Eindhoven signaleert dat artsen steeds vaker onjuiste verklaringen afgeven of het beroepsgeheim schenden. Dit doen ze vooral bij echtscheidingsprocedures.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.