Niet gecategoriseerd

Hulp bij vruchtbaarheidsstoornissen kan doelmatiger

Array
Eerder kreeg dit bericht al aandacht op MedicalFacts. Toen werd een bespraring van 30 miljoen geschat. ZonMw schat in dat de besparing tot 22 miljoen per jaar kan belopen.

De vruchtbaarheidszorg in ons land kan doelmatiger. Dit blijkt uit een reeks onderzoeken die ZonMw liet uitvoeren voor het ministerie van VWS. Er valt veel geld te besparen door bij IVF-behandelingen slechts één embryo terug te plaatsen en door minder hormonen te gebruiken. Belangrijker nog: de gezondheid van vrouwen en kinderen is daar bij gebaat. Om deze besparing mogelijk te maken zijn wel maatregelen nodig.

Hormoonbehandeling niet altijd nodig
Hormoonbehandelingen zijn niet altijd nodig. Door deze selectiever in te zetten is de belasting voor vrouwen minder hoog. Bovendien bespaart dat kosten. Bij IVF bijvoorbeeld levert minimale hormoonbehandeling een besparing op van circa € 5 miljoen per jaar. De kans op zwangerschap per behandeling is dan weliswaar minder groot, maar omdat de behandeling minder belastend is, kunnen er meerdere in een jaar plaatsvinden. Daardoor blijven de kansen op zwangerschap gelijk, evenals de kosten. Dit vraagt om een aanpassing van het aantal behandelingen in de vergoedingssystematiek. Ook is het nodig om een andere maat voor succes te kiezen. Het gaat niet meer om de zwangerschapskans per poging, maar om de zwangerschapskans van het gehele behandeltraject.

Terugplaatsing één embryo de voorkeur
Eén embryo terugplaatsen bij IVF vermindert de kans op gecompliceerde tweelingzwangerschappen en de medische kosten daarvoor. Die kosten (vanwege bijvoorbeeld complicaties bij de bevalling en de grotere kans bij tweelingen op aangeboren handicaps) kunnen oplopen tot €10.5 miljoen per jaar. Een terugplaatsbeleid van één embryo zal weinig paren aanspreken, aangezien dat de kans op zwangerschap verkleint. Paren hebben nu recht op drie behandelingen en zullen daar optimaal gebruik van maken. Een tweelingzwangerschap vinden de meeste paren dan ook geen enkel bezwaar, ondanks de risico’s. Om de zwangerschapskans met terugplaatsing van één embryo gelijk te houden, is er gemiddeld een halve poging extra nodig. Daar zal de vergoedingssystematiek dan op aangepast moeten worden. De kans bestaat nu dat paren uitwijken naar het buitenland voor een IVF met terugplaatsing van twee embryo’s. De veel hogere kosten voor de bevalling en neonatale zorg komen dan alsnog voor rekening van de samenleving. Afwachten loont vaak
De afgelopen jaren is gebleken dat wachten met vruchtbaarheidsbehandeling zin heeft. De kans op zwangerschap mét hulp is vaak net zo groot als zonder. De afwachtperiode kan wel beter benut worden. Dat kan bijvoorbeeld door met het stimuleren van leefstijlveranderingen die de kans op zwangerschap vergroten (zoals stoppen met roken en overgewicht aanpakken). De besparing die deze aanpak oplevert, bedraagt circa € 0,3 miljoen per jaar. Het is wel belangrijk dat alle behandelaars dezelfde afwachtperiode hanteren. Anders gaan patiënten op zoek naar behandelaars die daarvan afwijken. Diverse inzichten gebundeld
De suggesties voor meer doelmatigheid zijn niet alleen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. ZonMw heeft ook uitgebreid gesproken met iedereen die betrokken is bij het vruchtbaarheidsvraagstuk, zoals behandelaars, zorgverzekeraars, beleidsmakers en niet in de laatste plaats patiënten. Die bundeling van kennis verhoogt de bruikbaarheid van de suggesties voor meer doelmatigheid. ZonMw
ZonMw werkt aan de verbetering van preventie, zorg en gezondheid door het stimuleren en financieren van onderzoek, ontwikkeling en implementatie. De organisatie bestrijkt het hele spectrum van fundamenteel gezondheidsonderzoek tot en met de praktijk van de gezondheidszorg. ZonMw heeft als opdrachtgevers het ministerie van VWS en NWO. FAQ
Via de onderstaande link komt u op een pagina waar veel gestelde vragen worden beantwoord.
Vruchtbaarheidsstoornissen, kansen voor doelmatiger zorg – Veel gestelde vragen

Voor meer informatie over het programma DoelmatigheidsOnderzoek: www.zonmw.nl/doelmatigheidsonderzoek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.