Niet gecategoriseerd

Studieres Canada, integrated care

Internationale experts hebben interesse in vraagsturing ouderenzorg

In vergelijking met andere Europese landen valt op hoe groot de invloed van cliënten en familie is in de thuiszorg, verzorgingshuizen en verpleeghuizen. Maar geen manager of professional kon ons de kosten per verleende dienst vertellen. Deze reactie gaven acht experts uit Ierland, Engeland en Slovenië na een vijfdaagse rondreis langs zorginnovaties in Nederland.

Zij bezochten: het verpleeghuis zonder muren in Baarn/Soest, disease management programma’s in Maastricht,  de transferpunten in Haagse ziekenhuizen en het ambulante programma voor psychogeriatrische patiënten aldaar, de zorggroep Almere.

NIZW medewerkers Henk Nies en Pieter Huibers en Guus Schrijvers plaatsten de opgedane ervaringen in een breder kader. Het International Network on Integrated Care (INIC) organiseerde de studiereis. Uit de evaluatie kwam bewondering naar voren voor de invloed van cliënten en patiënten op het aanbod van zorg. Die invloed was aanwezig via cliëntenraden, provinciale platforms, vragenlijstonderzoek en de regionale indicatieorganen.

Verbazing spraken de buitenlandse experts -allen in een leidingevende positie in de ouderenzorg in hun eigen land- dat de kostprijzen per verleende dienst niet beschikbaar waren. Zelfs niet bij benadering. Het INIC organseert een studiereis naar zorginnovaties in Canada op 4 en 5 april, voorafgaande aan het grote jaarlijkse INIC congres over ketenzorg over de gehele wereld.

Wil je aan die Canadese studiereis deelnemen? Wil je op het congres op 7 en 8 april de allermieuwste kennis over zorginnovaties opdoen? Stuur dan een email naar INIC network manager Jennifer Smith die ook de studiereis van de afgelopen week organiseerde. Zij heeft emailadres [email protected]

Bron: Julius Centrum