Niet gecategoriseerd

VU medisch centrum haakt aan bij nieuwe WAO wetgeving

Array

De VU en het VU medisch centrum sluiten aan bij de nieuwe WAO wetgeving. De Arbo-dienst van deze organisaties gaat intensief deelnemen in wetenschappelijk onderzoek. De afdelingen sociale geneeskunde en de Arbo-dienst ondertekenen hierover een convenant. De studies gaan vooral over de effectiviteit van interventies die tot een snellere terugkeer naar het werk leiden. Interessant, nu werkgevers gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van werknemers grotendeels zelf moeten bekostigen.

Wetenschappelijk onderzoek binnen de bedrijfsgezondheidszorg komt in Nederland weinig voor. In 2000 en 2003 adviseerde de Raad voor Gezondheidsonderzoek het onderzoek in de bedrijfsgezondheidszorg door structurele samenwerking tussen universiteiten en Arbo-diensten te versterken. Het probleem van verzuim en arbeidsongeschiktheid, stelde de raad destijds, kost de samenleving dertig miljard euro per jaar. De VU en het VU medisch centrum zijn de eersten die deze onderzoekswens honoreren. Naast het onderzoek krijgt de bedrijfsgezondheidszorg ook in het nieuwe onderwijscurriculum grote aandacht.


De onderzoeksresultaten zullen bijdragen aan een verminderde instroom in de WAO en besparing van de kosten van ziekteverzuim. De afdeling sociale geneeskunde van het VU medisch centrum heeft in het onderzoek naar arbeidsgerelateerde klachten een goede naam ontwikkeld. Vooral het onderzoek naar interventies bij lage rugklachten, een van de grootste oorzaken van werkverzuim en arbeidsongeschiktheid, hebben tot zorgvernieuwing en aantoonbare kostenbesparingen geleid. Een reductie van eenderde van de verzuimdagen levert een aanzienlijke besparing op.

De Arbo-dienst ziet in de samenwerking een goede kans om de kwaliteit van het eigen werk nog verder te verhogen. Bovendien biedt deelname aan onderzoek sneller inzicht in methoden tot vroege arbeidsreïntegratie en kunnen verzuim en arbeidsongeschiktheid worden voorkomen.

Het convenant wordt binnenkort ondertekend.
 
Bron:
VUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.