Niet gecategoriseerd

Antwoorden van minister Hoogervorst op vragen medische zorg voor asielzoekers

Array

Antwoorden van minister Hoogervorst op vragen van de kamerleden Arib en Klaas de Vries (PvdA) over medische zorg voor asielzoekers


Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van het artikel in het Rotterdams Dagblad voer de tekortschietende medische zorg aan asielzoekers?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Deelt u de constatering van artsen, dat de medische zorg aan asielzoekers tekortschiet en dat vluchtelingen niet de zorg krijgen, die zij nodig hebben? Waarop baseert u uw oordeel?

Antwoord 2
Neen, de Inspectie van de Gezondheidszorg houdt toezicht op de kwaliteit van de MOA. Ook bij hen zijn geen signalen bekend dat de medische zorg tekortschiet. Bovendien beschikt de MOA thans over een certificatieschema van de Stichting Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (HKZ).Dit dient als een controle-instrument, waarmee de kwaliteit van zorg wordt getoetst. Stichtingen MOA kunnen aan de hand van het certificatieschema HKZ gecertificeerd worden via onafhankelijke externe beoordeling. Verder merk ik nog op dat asielzoekers, die in procedure zijn, onder de Ziektekostenregeling Asielzoekers (ZRA) vallen. Zij hebben, behoudens IVF-behandelingen en genderoperaties, toegang tot de verstrekkingen die in de Ziekenfondswet en de AWBZ zijn omschreven.

Vraag 3
Hoe verhoudt deze constatering zich tot uw eerdere uitspraken dat medische zorg aan asielzoekers goed is geregeld?

Antwoord 3
Ik deel de constatering niet en blijf dus bij mijn eerdere uitspraken.

Vraag 4
Is het waar dat asielzoekers niet in aanmerking komen voor aanvullende verzekering? Zo ja, waarom mogen asielzoekers geen aanvullende verzekering afsluiten?

Antwoord 4
Ja. De COA heeft een collectieve ziektekostenverzekering (VGZ ZRA) bij VGZ afgesloten. Daarbij is het COA geheel risicodrager met betrekking tot de ziektekosten bij asielzoekers. In dat basispakket zitten de aanspraken die ook in de Ziekenfondswet en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten zitten. De regeling ZRA laat het afsluiten van de aanvullende verzekering door asielzoekers niet toe. Het afsluiten van een aanvullende verzekering brengt, afhankelijk van de omvang van het aanvullende pakket, met zich dat asielzoekers hoge premies moeten betalen. Om te voorkomen dat de betaling van de hoge premies door asielzoekers in de praktijk tot problemen zal leiden, is in de vorenbedoelde regeling een vervangend pakket opgenomen, waarin nader wordt geregeld dat asielzoekers een aantal behandelingen, die in het aanvullende pakket zit, zullen krijgen; zonder dat zij daarvoor extra premie hoeven te betalen.

Vraag 5
Is het juridisch houdbaar dat een bepaalde groep mensen uitgesloten wordt van een aanvullende verzekering? Is dit niet in strijd met het gelijkheidsbeginsel? Vindt u het aanvaardbaar dat een groep die te kampen heeft met veel gezondheidsklachten, uitgesloten wordt van een aanvullende verzekering?

Antwoord 5
Ja, zie mijn antwoord op vraag 4.

Vraag 6
Hoe kan het dat u van mening bent dat bij bezuinigen op het basispakket, mensen zich aanvullend kunnen verzekeren bijvoorbeeld voor fysiotherapie, langdurige psychiatrische hulp, tandheelkunde, anticonceptie enz. en dat mensen zich hiervoor niet aanvullend kunnen verzekeren, omdat zij asielzoeker zijn?

Antwoord 6
Zie mijn antwoord op vraag 4.

Bron: MinVWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.