Niet gecategoriseerd

Onderzoek normen keuringsarts

Array

PZC doet een onderzoek naar de normen an keuringsartsen

Hoe bepaalt een keuringsarts of iemand met ME (Myalgische Encephalomyelitis) of CVS (Chronisch Vermoeidheids Syndroom) in staat is om te werken werken of niet. Dat wil Judy Hooymeyer uit ’s-Heer Hendrikskinderen horen van degenen die een herkeuring voor de Wet Arbeidsongeschiktheid hebben gehad of nog krijgen. De adviseur van de Stichting ME en Arbeidsongeschiktheid begint een onderzoek naar de criteria die keuringsartsen gebruiken.
Ook wil ze weten of de opdracht van de Tweede Kamer aan minister De Geus (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in de praktijk wordt overgenomen.

Hooymeyer, PvdA-raadslid voor Goes, was één van de opstellers van de motie die de Tweede Kamer begin deze maand aannam over ME en CVS. Het parlement wil dat de artsen van het UWV (uitvoeringsorgaan werknemersverzekeringen) zich houden aan standpunt van de Gezondheidsraad bij het bepalen van de arbeidsbeperkingen. Dat houdt in dat ME en CVS al bijna veertig jaar erkende ziekten zijn die betaald werk ernstig belemmeren. En niet, zoals minister Hoogervorst (Volksgezondheid) en verschillende medici denken, een psychisch behandelbaar symptoom.

ME en CVS zijn nog niet medisch wetenschappelijk verklaard. Diagnosestelling duurt soms jaren. In het Schattingsbesluit Arbeidsongeschiktheidswetten is het ontbreken van een diagnose of ziekte-oorzaak geen reden om bij keuring gezondheidsproblemen niet mee te wegen, memoreert de Kamer.

Hoogervorst joeg begin dit jaar patiëntverenigingen en de Tweede Kamer in het harnas door ME en CVS geen reden te vinden voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Afgelopen week keerde een meerderheid van de Tweede Kamer zich tegen zijn standpunt. In een motie van GroenLinks kreeg de minister De Geus opdracht om bij de herkeuring van mensen met ME en CVS volledig rekening te houden met al hun beperkingen.

Veel ME- en CVS-patiënten dreigden bij herkeuringen hun uitkering te verliezen door het standpunt van Hoogervorst. Hooymeyer, in het dagelijks leven bedrijfsmaatschappelijk werker: ,,Ik trof laatst nog een vrouw die van de keuringsarts had gehoord dat er geen reden was om haar arbeidsongeschikt te verklaren. Toen ik haar symptomen horen, dacht ik meteen aan het Chronisch Vermoeidheids Synmdroom. Zoveel mensen die al jaren honderd procent arbeidsongeschikt waren verklaard, horen na hun herkeuring dat ze maar 25 procent arbeidsongeschikt zijn. Wat moeten die mensen? Ze zijn jaren uit de arbeidsmarkt geweest, ze hebben problemen met hun pensioenopbouw en ze missen vaak eigentijdse kennis om aan de slag te kunnen.“

Stichting ME en Arbeidsongeschiktheid roept mensen op om opnieuw herkeuring aan te vragen en de motie van de Kamer mee te nemen naar die keuring. De steungroep publiceert op zijn website (www.steungroep.nl) een voorbeeldbrief voor ME- en CVS-patiënten.

Hooymeyer hoopt dat veel mensen opnieuw herkeuring aanvragen.

Mensen met informatie voor Hooymeyers onderzoek kunnen die melden op e-mailadres [email protected]
Bron: Zeeuwse Courant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.