Niet gecategoriseerd

Ziekenhuizen regio Leiden pakken agressie en geweld aan

Patiënten en bezoekers van ziekenhuizen worden steeds agressiever. Deze tendens wordt ook in het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp en Alphen aan den Rijn waargenomen. Het ziekenhuis begint daarom donderdag met een project om het aantal agressie- en geweldsincidenten terug te dringen en het veiligheidsgevoel bij de medewerkers te vergroten.

Ook de andere instellingen van de zorggroep Alatus – de verpleeghuizen Leythenrode in Leiderdorp en Oudshoorn in Alphen aan den Rijn – doen mee aan het ‘project Veiligezorg’.
Het project begint op de afdeling waar de incidenten het vaakst voorkomen: de spoedeisende hulp. Daarna zijn de recepties van de ziekenhuizen en verpleeghuizen, de intensive care, de kinderafdeling en de afdeling gynaecologie aan de beurt.

In de trainingen leren medewerkers hoe zij het beste met agressief gedrag kunnen omgaan en hoe geweld te voorkomen is. Ook wordt aandacht besteed aan bouwkundige, organisatorische en elektronische verbeteringen waardoor het veiligheidsgevoel wordt vergroot. Ook de politie, justitie en de gemeente zijn bij het project betrokken. Een effectieve samenwerking is immers belangrijk om agressie terug te dringen en incidenten direct aan te pakken. Om het belang van de samenwerking te benadrukken ondertekenen de burgemeesters Zonnevylle en Schoof donderdag tijdens de eerste bijeenkomst een intentieverklaring.

Ook komen hierop de handtekeningen van G. Rasker (officier van justitie van arrondissementsparket Hollands-Midden), J. van den Akker (plaatsvervangend districtschef van de politie in het district Rijn- en Veenstreek), P. Peerdeman (Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen) en W. den Hartog (raad van bestuur Alatus). Donderdag wordt ook de projectgroep Veiligezorg geïnstalleerd, waaraan onder andere de Leiderdorpse wijkagent deelneemt.

Bron: Leids Dagblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.