Niet gecategoriseerd

Nederlander heeft liever extra handen aan bed dan belastingverlaging

Array

Twee op de drie Nederlanders zijn van mening dat de overheid het gezondheidsbudget met minimaal tien procent moet verruimen. Zestig procent ziet financiële meevallers van de overheid liever vertaald in extra handen aan het bed dan in belastingverlagingen. Volgens een representatief opinieonderzoek van het tijdschrift Gezondheid mogen verbeteringen in de zorg wat kosten. Aan de andere kant: een premieverhoging ziet slechts drie procent zitten. De kwaliteit van de gezondheidszorg staat volop ter discussie. In verpleeghuizen is sprake van verwaarlozing, het College voor zorgverzekeringen heeft de vloer aangeveegd met de spoedeisende hulp en wachtlijsten bestaan nog steeds. Voor het tijdschrift Gezondheid aanleiding te onderzoeken hoe volgens de Nederlandse bevolking de kwaliteit van de zorg verbeterd kan worden.
Naast een verhoging van het overheidsbudget en het inzetten van eventuele financiële meevallers denkt 49 procent dat het zinvol is medisch specialisten in loondienst te laten werken en het vrije ondernemerschap te laten vervallen. Ruim veertig procent ziet wel wat in het voorstel de farmaceutische industrie extra belasting te laten betalen over haar marketing- en reclameactiviteiten. Een sociale dienstplicht voor jongeren na het voltooien van hun opleiding ziet 39 procent van de Nederlanders wel zitten. De beoogde afschaffing van de onroerendzaakbelasting (OZB) mag van 36 procent vervallen als het vrijgekomen geld ten gunste van zorguitgaven wordt aangewend. Direct uit eigen portemonnee een bijdrage leveren aan een betere zorg vindt de gemiddelde Nederlander geen goed idee. Het tijdschrift Gezondheid meldt dat slechts drie procent voor een fors hogere premie van de zorgverzekering is.Liever lening dan sparen
Het onderzoek laat meer tegenstellingen zien. Twee op drie mensen vinden dat de verzekering of het ziekenfonds alles moet vergoeden dat de gezondheid ten goede komt. Tegelijkertijd heeft nog geen derde deel gekozen voor een duurdere polis met een ruimere dekking.
‘Mijn gezondheid is het allerbelangrijkste in mijn leven,’ is een gevleugelde uitspraak. In de praktijk blijkt dat bitter tegen te vallen. Ruim de helft is nog wel bereid de beste arts te bezoeken al moet er een uur voor gereisd worden. En een derde deel van alle Nederlanders slikt extra vitaminen om de gezondheid te bevorderen. Twintig procent van de mannen bekend echter tegenover het tijdschrift Gezondheid dat hun werk belangrijker is dan hun gezondheid (vrouwen 15%). Geld opzij zetten voor onvoorziene medische uitgaven doet slechts zeven procent. Het afsluiten van een persoonlijke lening voor een medische behandeling lijkt een aantrekkelijkere route te zijn, 35 procent kiest hiervoor.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.