Niet gecategoriseerd

Arts verwijst sneller uit angst voor claim

Array

Eerste-hulpartsen die heel bang zijn voor een schadeclaim na een medische misser, verwijzen vaker voor verder onderzoek dan andere collega’s. Dit staat in het nummer van Annals of Emergency Medicine dat op 13 juli uitkwam.

De 33 artsen van ruim duizend patiënten die aan het onderzoek meededen, werden eerst ingedeeld in drie groepen met ‘veel’, ‘gemiddeld’ of ‘weinig’ angst voor een claim. Bange artsen verwezen hun patiënten met pijn op de borst of andere symptomen van een hartprobleem vaker voor extra testen zoals een röntgenfoto, ook al liepen de patiënten weinig risico op iets ernstigs.

Omdat zich jaarlijks bijna zeven miljoen Amerikanen met hartproblemen melden op de Eerste Hulp, lopen de kosten van de gezondheidszorg door deze ‘defensieve geneeskunde’ op, zo liet onderzoeksleider David Katz van de universiteit van Iowa weten.

De resultaten ondersteunen een publicatie in het eerste juninummer van JAMA. Van een geselecteerde groep specialisten, waaronder chirurgen, gynaecologen en radiologen, mailden 824 (65%) artsen een vragenlijst terug. Bijna allemaal (93%) gaven ze aan defensieve geneeskunde te beoefenen.

Heel gewoon was onnodig verwijzen voor een extra test of consult (92% van de artsen doet dit). Gevraagd naar de recentste defensieve daad, gaf 43 procent aan onnodig beeldvormende technieken te hebben gebruikt. Het vermijden van risicopatiënten en behandelingen met een grote kans op complicaties komt ook veel voor: ruim 40 procent deed dit de afgelopen drie jaar