Niet gecategoriseerd

Veel werkenden hebben last van burnout klachten

Array


Uit resultaten van het ‘Permanent Onderzoek Leefsituatie’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat één op de tien werkenden de afgelopen jaren met burn-outklachten heeft gehad. Tussen mannen en vrouwen zit geen verschil en in het onderwijs en de horeca komen de meeste klachten voor. Dit komt vooral door hoge werkdruk, beperkte mogelijkheden om zich ontplooien en weinig zeggenschap over de eigen werkzaamheden in deze sectoren.

In de periode 2001 tot en met 2004 is het aandeel werkenden dat last heeft van burn-out, stabiel gebleven. Momenteel zijn er ongeveer zeven miljoen mensen aan de slag, waarvan zich ongeveer 700.000 opgebrand voelen.

In het onderwijs komen de meeste klachten voor. In deze sector kampte bijna 14 procent met burn-out. In de horeca gold dit voor 12 procent van de werkenden. De minste klachten komen voor bij financiële instellingen. In deze branche voelde 6 procent van de mensen zich opgebrand.

Mensen met een hoge werkdruk lopen het grootste risico om opgebrand te raken. Zij hebben 3,4 keer zoveel kans op een burn-out dan mensen met een lage werkdruk. Beperkte mogelijkheden om zich te ontplooien in het werk, vergroot het risico 2,7 keer. Voor mensen met weinig zeggenschap over hun werkzaamheden is dat 1,7.
Van Burnout naar Burnin®
Burnin® is het begrip dat staat voor het psychische herstelproces na een burnout. Een burnout loopt als het ware over in het Burnin® proces. Om te herstellen van een burnout is het noodzakelijk om nieuwe en/of te veranderen gedachten cq gedrag ‘in te branden’ ter voorkoming van terugval na een burnout.

Door Burnin® krijgt men helder inzicht in de relatie tussen het bewustzijn en het onderbewustzijn. Rationele methodieken zoals CGT of RET naast andere methoden zoals ontspanningstechnieken zijn hierbij belangrijk. Om de stap van Burnin® naar Burnish te kunnen maken is het van essentieel belang bewust te ZIJN in het Hier en Nu mede door gebruikmaking van het zes zintuig ‘het gevoel’.

Door de trainingsmethodiek dat gebaseerd is op het principe Burnin®, is het mogelijk om een burnout als omkeerbaar proces in gang te zetten en te houden. Het begrip Burnin® maakt onderdeel uit van het gehele proces van burning, (burnout, Burnin®) en burnish. Burnin® staat geregistreerd in het Benelux Merkenregister onder depotnummer 999165.

In 2004 had ongeveer een op de tien werkenden last van burn-out klachten. Dit is evenveel als in voorgaande jaren. In het onderwijs en de horeca raken de meeste mensen opgebrand. De hoge werkdruk, de beperkte ontplooiingsmogelijkheden en de geringe zeggenschap over de eigen werkzaamheden in deze bedrijfstakken zijn hier mede verantwoordelijk voor. Mannen en vrouwen even vaak burn-out
De werkzame beroepsbevolking telt ongeveer 7 miljoen mensen. Daarvan zijn er zo’n 700 duizend die zich opgebrand voelen. Het aandeel werkenden dat met burn-out kampt, is de laatste jaren nauwelijks veranderd. Onder vrouwen komt het even vaak voor als onder mannen. Vooral in onderwijs en horeca branden mensen op
Burn-out komt in sommige bedrijfsklassen meer voor dan in andere. In de periode 2001–2003 was het aandeel werkenden met burn-out klachten het hoogst in het onderwijs (14 procent) en de horeca (12 procent). Naar verhouding laag was het bij de financiële instellingen, waar het om 6 procent van de werkenden ging. Werkdruk en ontplooiing sterk bepalend
De kans om opgebrand te raken hangt sterk samen met psychische werkbelasting. Vooral hoge werkdruk en weinig ontplooiingsmogelijkheden zijn van invloed. Mensen met een hoge werkdruk hebben 3,4 keer zoveel kans op burn-out klachten als mensen met een lage werkdruk. Voor werkenden met weinig mogelijkheden tot ontplooiing in hun baan is de kans op burn-out 2,7 keer zo groot als voor degenen met veel ontplooiingsmogelijkheden. Autonomie is ook relevant
Werkenden die nauwelijks zeggenschap hebben over de uitvoering van het werk, over de volgorde van de werkzaamheden en over het werktempo, hebben 1,7 keer zoveel kans om opgebrand te raken als mensen die veel zeggenschap (ofwel taakautonomie) hebben. Een vierde aspect van psychische werkbelasting, tevredenheid met de promotiekansen en de beloningen, hangt minder sterk samen met burn-out. Onderwijs en horeca: hoge psychische werkbelasting
Voor het onderwijs geldt dat het hoge percentage werkenden met burn-out klachten grotendeels toe te schrijven is aan de hoge werkdruk, de beperkte ontplooiingsmogelijkheden en de lage taakautonomie van leerkrachten. Voor werkenden in de horeca gaat eenzelfde verhaal op.
Bron: Burnin® & CBS