Gemeenten huiverig voor umts-antennes

Array

Gemeenten weigeren steeds vaker toestemming voor het plaatsen van umts-antennes uit angst voor de gevaren van de elektromagnetische straling. In maart hadden al minimaal dertig gemeentes een pas op de plaats gemaakt, blijkt uit een geheim gehouden enquête van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Onder andere Eindhoven, Groningen, Amersfoort, Nijmegen en Lelystad hebben umts in de ban gedaan. Onlangs verloor telecombedrijf Vodafone een rechtszaak tegen de gemeente Haaksbergen, die had geweigerd een 37,5 meter hoge umts-zendmast te plaatsen. De rechter wees de eis tot plaatsing af. Volgens de VNG houdt een aantal gemeenten plaatsing van antennes af omdat ze onvoldoende zicht hebben op de gezondheidsrisico’s. ‘Het probleem doet zich bij een toenemend aantal gemeenten voor,’ stelde wethouder Jan Luteijn van Werkendam, tevens VNG-lid van de werkgroep Medische Milieukunde, onlangs tijdens een symposium.
Umts is de geavanceerde opvolger van gsm, voor internet en multimedia op de mobiele telefoon. Voor een dekkend netwerk zijn meer antennes nodig dan voor gsm, in Nederland ongeveer vijftienduizend. Volgens critici veroorzaakt de elektromagnetische straling van de antennes gezondheidsproblemen, variërend van hoofdpijn tot hersentumoren. Daarvoor bestaat geen bewijs. Wel bleek eind 2003 uit onderzoek van TNO dat de umts-straling tot duizelingen en concentratieproblemen kan leiden. De Gezondheidsraad stelde dat het onderzoek onvoldoende wetenschappelijk bewijs leverde, maar pleitte wel voor nader onderzoek. VNG-deskundige Luteijn is geen voorstander van het stoppen met het plaatsen van umts-antennes, maar blijft voorzichtig. ‘Ik neig naar het oordeel dat het maatschappelijke nut de tot nu toe bekende twijfel over de gezondheidsrisico’s overtreft.’ schrijft hij in zijn bijdrage aan het symposium. Bron: Parool & Leefwijzer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen