Niet gecategoriseerd

Gert de Bey: Ketenzorg betekent mijns inziens optimalisering van afstemming

Array

Op 5 september vindt in het Rijnstate Ziekenhuis de regionale bijeenkomst ‘Ketenzorg als centrale schakel in de zorgketen’ plaats. Welke rol speelt ketenzorg in Alysis Zorggroep?

Ketenzorg betekent mijns inziens optimalisering van afstemming, overdracht, planning tussen verschillende afdelingen, disciplines en instellingen. Wanneer vraagsturing leidend is bij de ordening van het aanbod zou je geen genoegen moeten nemen met het voortbestaan van al die verschillende onderdelen die moeten samenwerken, maar echte integratie rondom diagnosegroepen of patiënten categorieën moeten nastreven. Dit geldt zowel voor de interne organisatie als voor de samenwerking met externe partners.

De Alysis Zorggroep heeft binnen de organisatie een ambitieuze visie neergelegd om dergelijke integratietrajecten te realiseren. Onderdelen van onze organisatie die daarvoor in aanmerking kunnen/willen komen, zullen extra gefaciliteerd worden binnen een nieuwe organisatiestructuur.  Dit betekent innovatie van zorgprocessen, scholing en training vanuit het Alysis Leerhuis en inzet van extra ICT-capaciteit. Voor Alysis Zorggroep is een gedefinieerde diagnosegroep (bijv. oncologie) het gewenste ordeningsmodel. Hiermee wordt de link gelegd naar de DBC-systematiek (inrichting zorgprofiel) en aansluiting gezocht met andere zorgverleners. Met name de relatie met de eerste lijn is aan de orde. Ook op dit gebied worden goede vorderingen gemaakt.

De regionale Stroke Service in de regio Arnhem en Rheden is een concreet voorbeeld van ketenzorg. Wat houdt deze Stroke Service in?

De Stroke Service is een klassiek voorbeeld van ketenzorg en wordt inmiddels op ruime schaal uitgevoerd. Van de ca 400 CVA-patiënten die in ons ziekenhuis worden opgenomen gaat ongeveer 30% naar geoormerkte vervolgplaatsen in een drietal verpleeghuizen en een revalidatiecentrum. Deze organisatie van de Stroke Service is gebaseerd op het Doorbraak project van het CBO. De intensieve therapie die aan deze patiënten gegeven wordt op de vervolgafdelingen levert een bewezen beter resultaat op. Een groot aantal patiënten gaat na het verblijf in het verpleeghuis weer terug naar een vorm van zelfstandig wonen. Het aandeel jongeren in deze patiëntengroep zien we de laatste jaren sterk toenemen.

Wat zijn de voordelen van ketenzorg voor patiënten/cliënten van Alysis Zorggroep?

De aanpak zoals wij die voorstaan heeft naar onze mening een aantal voordelen. Het terugdringen van afstemmings- en coördinatiemomenten tussen bedrijfsonderdelen, waarbij de gehanteerde systemen per onderdeel nog verschillend kunnen zijn, levert een bijdrage aan de patiëntveiligheid. Overdrachtsmomenten zijn bekende veroorzakers van fouten. Daarnaast zal het een bijdrage leveren aan de efficiency van het zorgproces (verkorting ligduur, etc.). Voor de patiënt betekent dit dat de relatie tussen de eigen problematiek (de aandoening) en datgene wat door het ziekenhuis geleverd wordt herkenbaarder is. Het is 1 op 1. Men heeft meer zicht op wat er gebeurt en waarom. Het traject is ook voor de patiënt transparant en voorspelbaar. De identificatie met een diagnosegroep is vanzelfsprekender dan met een specialisme.

Wat zijn de belangrijkste succes- en faalfactoren van ketenzorg in uw ogen?

In het voorafgaande heb ik een aantal elementen benoemd. Zowel in termen van succes als falen. De aandacht voor ketenzorg in de traditionele zin kan als risico hebben dat je je richt op raakvlakken, daar optimaliseert, en de afzonderlijke schakels van de keten ongewijzigd laat voortbestaan. Hoe dan ook dienen onderdelen van de zorg hun bijdrage te leveren aan het zorgproces. Hoe dit plaats vindt is nu aan de orde. Het kantelen van organisaties is geen garantie voor het afscheid nemen van functiegericht werken. Structuren leveren slechts een zeer beperkte bijdrage aan goede zorgprocessen. Van belang is het eigenaarschap van het proces. Wie is het aanspreekpunt voor de patiënt/cliënt? In essentie gaat het er om hoe het vak wordt uitgeoefend, samen met andere disciplines en hoe het proces van diagnostiek, behandeling en verpleging rondom de individuele patiënt georganiseerd wordt. Deze moderne eisen aan de beroepsbeoefenaar vragen om specifieke scholing. Daar zit hem de echte winst, het voordeel voor de patiënt en dus het succes van deze aanpak.

Bron: Interview Gert de Bey, lid Raad van Bestuur Alysis Zorggroep uit Snellerbeter
  

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.