Niet gecategoriseerd

NVZ: ziekenhuizen weigeren geen toeristen

Array

Instellingen hebben zorg- en opnameplicht.
Volgens de ANWB weigeren steeds meer ziekenhuizen zieke toeristen, vanwege angst voor de MRSA-besmetting. Volgens de NVZ vereniging van ziekenhuizen is dit niet waar. Volgens een woordvoerder van de NVZ worden patiënten die dringend medische hulp nodig hebben nooit geweigerd door ziekenhuizen. Ziekenhuizen hebben namelijk een wettelijke zorg- en opnameplicht. Als het aan GroenLinks ligt, gaat minister Hoogervorst van Volksgezondheid een ‘pittig gesprek’ aan met de ziekenhuizen die zieke vakantiegangers weigeren. Ondanks eerdere uitspraken van de VVD-bewindsman dat de bacterie MRSA geen belemmering mag vormen voor de toegang tot zorg, blijkt nu opnieuw dat het in de praktijk wel degelijk ziekenhuizen zijn die patiënten weigeren.
Uit angst voor deze zeer besmettelijke bacterie willen ziekenhuizen zieke vakantiegangers niet helpen. Volgens Kamerleden Karimi en Vendrik bellen alarmcentrales zich een slag in de rondte. ‘Het kan soms wel een week duren voordat zij een ziekenhuis hebben gevonden’, aldus de GroenLinks-parlementariërs. ‘Onacceptabel. Daarom roepen we de minister per direct op in gesprek te gaan met de ziekenhuizen om ditmaal écht een einde te maken aan deze situatie.’
Quarantaine
Als patiënten eerder in een buitenlands ziekenhuis hebben gelegen, komen ze in Nederlandse ziekenhuizen altijd eerst op een quarantaineafdeling terecht. Dit om besmetting met de MRSA-bacterie te voorkomen. Nederlandse ziekenhuizen zijn in verband met het risico op een MRSA-besmetting niet blij met patiënten die eerder in het buitenland zijn opgenomen tijdens hun vakantie. De zorg voor MRSA-patiënten is erg arbeidsintensief, terwijl ziekenhuizen in de zomerperiode over minder personeel beschikken. De MRSA-bacterie komt veel voor in populaire vakantielanden als Spanje en Turkije en vormt nauwelijks een risico voor gezonde personen. Mensen met een zwakke gezondheid en mensen die net een zware operatie hebben ondergaan, lopen wel gevaar.

Afdeling aanwijzen
Om kosten te besparen, wijzen ziekenhuizen onderling een afdeling aan die de patiënten opvangt. Volgens de woordvoerder komen patiënten alleen in Duitse of Belgische ziekenhuizen terecht als patiënten zelf in de grensstreek wonen.

Bron: Medicalfacts & ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.