Interval therapie bij eczeem beter

In negen van de tien gevallen schrijven huisartsen bij eczeem hormoonzalf voor die tot serieuze bijwerkingen kan leiden. Er zijn mildere middelen beschikbaar. Dit is gebleken uit een onderzoek waar 200 huisartsen aan deelnamen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van VSM (geneesmiddelen fabrikant). Huisartsen zijn goed op de hoogte van de nadelen van hormoonzalf volgens dermatoloog dr. J. Toonstra. “Daarom gebruiken de huisartsen veelal lage doseringen, maar helaas over een veel te lange periode”. Hormoonzalven (corticosteroïden) hebben als bijwerking dat ze bij langdurig gebruik tot verdunning van de huid (atrofie) en kleine, rode vaatverwijdingen (couperose). Het gezicht kan ook opzetten. Kinderen kunnen groeistoornissen ontwikkelen.
Het is hoog tijd om de richtlijn voor huisartsen bij de behandeling van eczeem aan te passen, zegt Toonstra. Deze richtlijn is in 1996 gemaakt. De inzichten zijn inmiddels veranderd rond de aanpak van huidklachten. Toonstra pleit zelf voor intervaltherapie, waarbij corticosteroïden worden afgewisseld met hormoonvrije crèmes of zalven. “Bij intervaltherapie treden bijna geen bijwerkingen op” volgens Toonstra. “Dit blijkt uit verschillende studies”.

Bron: Zorgkrant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen