Niet gecategoriseerd

Consumentenbond eist openheid ziekenhuizen

Array

Meer informatie over risicovolle operaties
De Consumentenbond eist meer openheid van ziekenhuizen over risicovolle operaties. De belangenorganisatie heeft 96 ziekenhuizen gevraagd hoe vaak zij negen zware ingrepen uitvoeren. Slechts 38 wilden meewerken.

Openheid is noodzakelijk, zodat patiënten een afgewogen keuze kunnen maken tussen de verschillende ziekenhuizen, stelt de Consumentenbond.

Betere hulp
Patiënten willen volgens de belangenclub weten of ze bij een bepaalde aandoening in het ene ziekenhuis beter worden geholpen dan in het andere. Ook de overheid wil de prestatiegegevens van de ziekenhuizen openbaar maken.
Hartchirurgie
De Consumentenbond heeft gevraagd hoe vaak de ziekenhuizen bijvoorbeeld slokdarm-, maag- en borstkanker behandelen. Ook heeft de bond geprobeerd na te gaan hoe vaak er hartchirurgie op kinderen wordt toegepast.

Advies: niet meewerken
Volgens de bond heeft de NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) de leden geadviseerd terughoudend te zijn met het verstrekken van gegevens. De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde heeft volgens de consumentenorganisatie zelfs geadviseerd niet mee te werken.

Geen goed beeld
De cijfers geven volgens de NVZ geen inzicht in de ervaring van individuele specialisten. Een ziekenhuis kan een specialist in dienst hebben die in meerdere hospitalen werkt en veel ervaring heeft, aldus de NVZ. Het kan ook zijn dat meerdere doktoren in één ziekenhuis dezelfde handeling uitvoeren en daarom juist weinig ervaring opbouwen.

Vergelijkingssysteem
De ziekenhuizen geven jaarlijks een overzicht van de prestaties, stelt de NVZ, maar deze informatie is alleen bedoeld voor toezichthouders. De vereniging werkt aan een systeem waarmee patiënten ziekenhuizen met elkaar kunnen vergelijken.

Bron: ANP