Niet gecategoriseerd

Creatieve vondst in Bredaas verpleeghuis

Array

Feestelijk zomerontbijt met vakantiekrachten
Verpleeghuis Lucia in Breda vond een creatieve oplossing voor de krappe bezettingsgraad in de zomer. Elke dag worden bij toerbeurt 70 bewoners tegelijk op een prettige manier beziggehouden door vier vaste krachten en een aantal vakantiekrachten, met een feestelijk ontbijt.

De tafels zijn gedekt met witte tafellakens en de boterhammen met kaas of vlees zijn vervangen door donuts, croissants en jus d’orange. De bewoners genieten zichtbaar van alle extra aandacht die ze krijgen van de jonge vakantiekrachten en zitten er ontspannen bij.Aandacht
"Normaal kunnen de bewoners best onrustig zijn bij het ontbijt en willen ze vaak niet goed eten. Tijdens het zomerontbijt merken we dat ze veel beter en meer eten en ook lekker rustig blijven zitten. Dit komt door de extra aandacht. De jonge vakantiekrachten krijgen op de een of andere manier vaak meer voor elkaar dan de geroutineerde krachten", vertelt Jan de Koster, de coördinator van het project.

Krappe zomerbezetting
Het idee voor het zomerontbijt ontstond vier jaar geleden. "In de zomer Was het altijd behelpen vanwege een krappe bezetting. Ik opperde toen dat het handig zou zijn wanneer een grote groep bewoners op een andere manier bezig gehouden kon worden, waardoor de afdeling zelf ontlast werd. Uiteindelijk is zo dit concept ontstaan. Vier vaste krachten zijn bij het ontbijt aanwezig, voor de rest alleen vakantiekrachten."

Middelbare scholieren
Deze vakantiekrachten zijn hoofdzakelijk middelbare scholieren. Zij ontfermen zich zes weken lang elke doordeweekse ochtend over 70 van de 267 bewoners. De bewoners van verpleeghuis Lucia nemen in toerbeurten deel aan dit speciale ontbijt en worden hierna ook nog vermaakt met een wandeling buiten, het lezen van de krant of een spelletje.

Mes snijdt aan twee kanten
"Het mooie van dit project is dat het mes aan twee kanten snijdt. De bewoners beleven allemaal veel plezier aan dit zomerontbijt en op de afdeling kan het personeel weer ademhalen", legt De Koster uit.

Bron: BN/DeStem

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.