Niet gecategoriseerd

Toename kankerpatiënten leidt tot tekort scancapaciteit in de zorg

Array

Als we kankerpatiënten ook in de toekomst optimale zorg willen geven, moeten zorgverleners en beleidsmakers in de gezondheidszorg fors investeren in de aanschaf van nieuwe en effectievere scanapparatuur. Dat stelt de werkgroep ‘Beeldvormende Technieken binnen de Oncologie’ van de Signaleringscommissie Kanker van KWF Kankerbestrijding.

Beeldvormende technieken als de röntgenfoto, CT-scan, echo, MRI en PET-scan zijn niet meer weg te denken uit de oncologie, de geneeskunde die zich bezighoudt met kanker. Steeds vaker worden beeldvormende technieken ingezet bij het opsporen, de diagnostiek en de behandeling van kanker.

In de komende 10 jaar zal de behoefte aan beeldvormende techniek verder toenemen. Dit komt onder meer door de verwachte stijging van het aantal kankerpatiënten (van 69.000 in 2000 naar 95.000 in 2015). Commercialisering
Ook commercialisering zal de behoefte aan scanapparatuur vergroten, zo is de verwachting. Commerciële centra zullen inspelen op de toenemende vraag vanuit de bevolking om scanapparatuur te gebruiken. Ook in situaties waarin het nut ervan niet bewezen is, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een routinematige ‘check up’.

Om aan de stijgende vraag te voldoen is behalve meer apparatuur ook meer personeel nodig. En een efficiënter, dat wil zeggen op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd, gebruik van de apparatuur. Verder moeten mensen die een commercieel diagnostisch centrum willen bezoeken, goede voorlichting krijgen over de mogelijkheden en beperkingen van beeldvormende technieken. KWF Kankerbestrijding zal zich hiervoor inzetten.

Bron: KWF