Artsen bang voor Claims

Array

Artsen zijn huiverig voor invoering van het nieuwe elektronisch patiëntendossier (EPD) uit vrees voor letselschadeclaims. Ze zijn bang dat medische fouten makkelijker aan het licht komen en veel sneller dan nu leiden tot eisen om schadevergoeding. Invoering van het EPD loopt mede daardoor vertraging op.

Dat zegt Herre Kingma, inspecteur-generaal voor de gezondheidszorg. ,,Artsen hebben angst om informatie te delen vanwege de letselschadecultuur, die ook in Nederland ernstig de kop begint op te steken”, aldus Kingma gisteren op Radio1. Hij hekelt de traagheid bij de invoering van het EPD. ,,In de hele samenleving brengen we alles in computers onder. In de gezondheidszorg blijven we een beetje in het stenen tijdperk hangen.”
Het elektronisch patiëntendossier wordt vanaf januari 2006 gefaseerd ingevoerd. Kingma verwacht dat het nog wel tien jaar zal duren voor het systeem volledig operationeel is. Zorgverleners kunnen dan vanachter hun computer digitaal inzage krijgen in het medisch dossier van patiënten. Nu is dat met papieren dossiers omslachtig, zeker bij patiënten die onder behandeling zijn bij diverse zorgverleners.

Artsenorganisatie KNMG zegt nog geen signalen ontvangen te hebben van medici die letselschadeclaims vrezen door de invoering van het EPD. Die vrees is hoe dan ook niet terecht, meent jurist Diederik van Meersbergen van de KNMG. Hij is betrokken bij de invoering van het Elektronisch Medicatie Dossier, een onderdeel van het EPD.

,,Artsen hebben wel wat anders te doen dan voortdurend te struinen door dossiers van patiënten die ze niet behandelen”, zegt Van Meersbergen. Volgens hem zijn medische fouten ook niet zomaar uit het EPD te halen. ,,Uit het dossier blijkt niet altijd precies wat een arts heeft gedaan en gezegd.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen