Artsen bang voor Claims
ArrayArtsen zijn huiverig voor invoering van het nieuwe elektronisch patiëntendossier (EPD) uit vrees voor letselschadeclaims. Ze zijn bang dat medische fouten makkelijker aan het licht komen en veel sneller dan nu leiden tot eisen om schadevergoeding. Invoering van het EPD loopt mede daardoor vertraging op.
Dat zegt Herre Kingma, inspecteur-generaal voor de gezondheidszorg. ,,Artsen hebben angst om informatie te delen vanwege de letselschadecultuur, die ook in Nederland ernstig de kop begint op te steken”, aldus Kingma gisteren op Radio1. Hij hekelt de traagheid bij de invoering van het EPD. ,,In de hele samenleving brengen we alles in computers onder. In de gezondheidszorg blijven we een beetje in het stenen tijdperk hangen.”
Het elektronisch patiëntendossier wordt vanaf januari 2006 gefaseerd ingevoerd. Kingma verwacht dat het nog wel tien jaar zal duren voor het systeem volledig operationeel is. Zorgverleners kunnen dan vanachter hun computer digitaal inzage krijgen in het medisch dossier van patiënten. Nu is dat met papieren dossiers omslachtig, zeker bij patiënten die onder behandeling zijn bij diverse zorgverleners.
Artsenorganisatie KNMG zegt nog geen signalen ontvangen te hebben van medici die letselschadeclaims vrezen door de invoering van het EPD. Die vrees is hoe dan ook niet terecht, meent jurist Diederik van Meersbergen van de KNMG. Hij is betrokken bij de invoering van het Elektronisch Medicatie Dossier, een onderdeel van het EPD.
,,Artsen hebben wel wat anders te doen dan voortdurend te struinen door dossiers van patiënten die ze niet behandelen”, zegt Van Meersbergen. Volgens hem zijn medische fouten ook niet zomaar uit het EPD te halen. ,,Uit het dossier blijkt niet altijd precies wat een arts heeft gedaan en gezegd.”