Niet gecategoriseerd

Gelre goed in riskante operaties: meet is weten!

Array

Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen voeren veel risicovolle operaties uit, zoals ingrepen bij borstkanker en maagkanker, in vergelijking met andere ziekenhuizen. Dat is positief omdat Gelre zich daarmee tot de meer ervaren ziekenhuizen in Nederland mag rekenen. Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde rapport van de Consumentenbond dat er op is gericht om patiënten beter te informeren. De bond vindt dat ziekenhuizen met weinig ervaring eerlijk moeten zijn en patiënten doorverwijzen naar collega-ziekenhuizen of artsen met meer routine.

Top drie
In de twee locaties van het Gelre Ziekenhuis werden in 2003 255 patiënten met borstkanker geopereerd tegenover gemiddeld landelijk 132 operaties per ziekenhuis. Hiermee schaart Gelre zich bij de top drie van ziekenhuizen met de meeste ervaring. Bij maagkanker voert Gelre de lijst aan met twintig chirurgische ingrepen terwijl de collega’s overal in het land maar acht patiënten per jaar behandelden.In het onderzoek van de Consumentenbond kwamen in totaal acht soorten operaties aan bod waarvan statisch is bewezen dat er een relatie bestaat tussen ervaring en de kans op complicaties of zelfs op overlijden. Het overzicht is overigens niet volledig want ruim de helft van alle Nederlandse ziekenhuizen wilde de gegevens niet openbaar maken. Volgens de belangenorganisatie Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is de informatie niet bedoeld voor patiënten en het zegt niets over de kwaliteit van een ziekenhuis. De operaties kunnen, zegt de belangenorganisatie, door meerdere specialisten uitgevoerd worden of een specialist kan in verschillende ziekenhuizen werkzaam zijn.

Gelre ziekenhuizen had geen moeite om openheid van zaken geven. ‘We kunnen ons voorstellen dat patiënten graag willen weten of een ziekenhuis ervaring heeft bij deze complexe ingrepen’, aldus hoofd communicatie Margreet Arendsen. Tegelijk geeft ze ook de belangenorganisatie een beetje gelijk: ‘Er moeten niet teveel conclusies aan het onderzoek van de Consumentenbond worden verbonden want is het toch appels met peren vergelijken.’

De informatie van Gelre is niet uitgesplitst naar locatie. Vooral bij minder voorkomende ingrepen met veel risico’s is een grote mate van samenwerking tussen de maatschappen van medisch specialisten in Apeldoorn en Zutphen.

Dichtbij
‘Heel netjes’, noemt woordvoerder van de Consumentenbond, Sicco Louw het lijstje van Gelre ziekenhuizen. ‘Patiënten met een ernstige aandoening hoeven dus niet buiten de regio te zoeken naar een ziekenhuis met meer ervaring.’

De bond hoopt door de publicatie van het onderzoek de zorg te verbeteren. Ziekenhuizen moeten bij risicovolle behandelingen eerst een keuze maken: of meer routine opbouwen of een patiënt doorverwijzen naar een meer ervaren collega.

Weet wat je meet bij ziekenhuizen Het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk werkt graag mee om de kwaliteit van een ziekenhuis in kaart te brengen. Maar je moet wel weten wát je meet bij ziekenhuizen. Dat zegt manager klinische zorg H. de Vries van het St Jansdal. De Vries reageert op de discussie die is ontstaan over het opstellen van de kwaliteitskaart voor ziekenhuizen. Een van de instanties die daaraan werkt is de Consumentenbond. De bond onderzoekt de ervaringen die ziekenhuizen hebben met een aantal veel voorkomende aandoeningen. Daarbij heeft de Consumentenbond onder meer gevraagd hoe vaak de ziekenhuizen slokdarm-, maag- en borstkanker behandelen en hartchirurgie op kinderen toepassen. Volgens de bond heeft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) de leden geadviseerd terughoudend te zijn met het verstrekken van gegevens.

De NVZ vindt dat gegevens over het aantal ingrepen in een ziekenhuis geen inzicht geeft in de ervaringen van specialisten. ‘Heel veel ingrepen in een ziekenhuis, wil niet per definitie zeggen dat de kwaliteit van de ingreep goed is’, vindt ook De Vries. ‘En omgekeerd geldt hetzelfde.’

De criticasters van het onderzoek van de Consumentenbond wijzen erop dat een specialist in meerdere ziekenhuizen kan werken. De Vries roept eveneens op voorzichtig te zijn met conclusies: ‘Je moet je wel de vraag stellen, wat je aan het onderzoeken bent.’

De manager klinische zorg van het St Jansdal bepleit om verder te gaan werken aan zogenaamde prestatie-indicatoren, die te raadplegen zijn op de website van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Deze gegevens bieden volgens De Vries wel inzicht in de kwaliteit van ziekenhuisprestaties. Hij verwijst daarbij naar de website van de Inspectie: www.igz.nl
Bron: De Stentor

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.